Početna Gradske teme Klinički centar Vojvodine čuvaju i privatno obezbeđenje i policija

Klinički centar Vojvodine čuvaju i privatno obezbeđenje i policija

0

kcv

Klinički centar Vojvodine kao i sve bolnice u okviru njega već odavno čuva privatno obezbeđenje, ali sada se po nalogu Ministarstva zdravlja uvodi i pojačano prisustvo policajaca, tako da će zaposleni, ali i pacijenti bili dvostruko zaštićeni.

Zbog skorašnjih učestalih napada da zdravstvene radnike i odluke ministra zdravlja Zlatibora Lončara da u zdravstvenim ustanovama moraju da dežuraju policijske patrole kako bi se nasilje zaustavilo, ovaj režim polako se uvodi i u zdravstvene institucije u Novom Sadu, gde policija već ima utvrđen raspored dežurstava.

Saradnja Kliničkog centra Vojvodine sa PU Novi Sad funkcioniše kroz prisustvo jednog do dva ovlašćena službena lica policije u krugu Kliničkog centra svakog vikenda od 22 do 6 časova sledećeg dana. Takođe, Klinički centar Vojvodine se nalazi u prioritetu za reagovanje ovlašćenog službenog lica policije, a sada je ta saradnja intenzivirana još češćim prisustvom policajaca – kazali su za “021” u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Međutim, pored ovog “državnog” obezbeđenja, Klinički centar Vojvodine ima i stručnu službu za poslove obezbeđenja, nadzora i zaštite koja obavlja plansku, organizacionu i kontrolnu funkciju, shodno Zakonu o privatnom obezbeđenju. Ovaj zakon predviđa poslove obezbeđenja privatnih lica, imovine i poslovanja, a KCV u te svrhe već godinama angažuje firmu “Securitas”, čijih 70 zaposlenih čuva objekte KCV.

Iako u novosadskoj policiji nisu umeli da nam kažu koliko ima evidentiranih napada na zdravstvene radnike u protekle dve godine, jer, kako kažu “ne poseduju takve podatke i evidenciju”, jasno je da, ukoliko je napada bilo, sada bi trebalo da ih bude manje.

Podsetimo da je prošle godine u Srbiji bilo zabeleženo 11 napada na lekare i drugo medicinsko osoblje. Od početka ove godine u proseku se dogodi jedan napad nedeljno, od kojih je poslednji bio u subotu u Kraljevu.

Izvor: 021.rs
Foto: 021.rs