Početna Gradske teme Kliničkom centru Vojvodine ugroženo finansiranje obezbeđenja

Kliničkom centru Vojvodine ugroženo finansiranje obezbeđenja

urgentni_centar

Krajem 2015. Ministarstvo zdravlja donelo je novi pravilnik po kome je RFZO ukinuo odeljak odakle se finansiralo obezbeđenje Kliničkog centra Vojvodine.

Problem se odnosi na činjenicu da je iz pravilnika izbačen konto “ostali nepomenuti troškovi” kroz koji su se prethodnih godina plaćali troškovi fizičko-tehničkog obezbeđenja u KCV-u, što je iznosilo oko 3,5 miliona dinara mesečno. Obzirom da je pomenuti pravilnik donesen krajem decembra, kad je pokrajinski budžet već bio usvojen, nije postojala mogućnost njegove izmene.

Na taj način je, administrativnom greškom ili ne, dvogodišnji ugovor koji KCV ima sa privatnom firmom “Securitas” doveden u pitanje, a samim tim je dovedena u pitanje i sigurnost lekara i pacijenata, rekao je za “021” direktor ove ustanove Ivan Levakov. On je napomenuo da je ukupan broj radnih mesta, odnosno pozicija 21, dok na tim pozicijama ukupno radi 70 izvršilaca, odnosno pripadnika obezbeđenja.

Mi smo sada u jednoj eri gde je bezbednost zdravstvenih radnika ugrožena i gde se traži da oni dobiju status službenog lica, dok nam je sa druge strane onemogućeno fakturisanje Fondu troškova obezbeđenja, pa smo u bezizlaznoj situaciji i ukoliko ne dođe do izmene pravilnika mi bismo ostali bez obezbeđenja u KCV-u što je dramatično kako po zaposlene tako i po pacijente – rekao je Levakov.

On je napomenuo da su sa problemom upoznati ministarstvo, RFZO, tako i Pokrajina i da se sada čeka pronalaženje adekvatnog rešenja. Uprava KCV-a apeluje na predstavnike RFZO-a i Ministarstva zdravlja da se ovaj pravilnik promeni ili napravi novi, jer je to jedini način da KCV bude bezbedan za sve koji u njemu borave.

Mi smo na tom kontu imali obezbeđeno oko 55 miliona dinara godišnje, dok novim pravilnikom ovaj konto može da bude najviše do 1 odsto ukupnog ugovora za materijalne troškove sa Fondom, koji je 550 miliona i jedan odsto je 5,5 miliona, što znači da imamo 10 puta manje u odnosu na prethodnu godinu. Sa tog konta nismo plaćali samo usluge obezbeđenja, koje smo plaćali 43 miliona dinara godišnje, nego i usluge advokata, kao i dnevnice i sada nam je sve to uskraćeno – napominju u KCV-u.

Obezbeđenje u Kliničkom centru jako je važno jer tu borave razne vrste pacijenata, pa često bude problema.

Mnogo puta je bilo potrebe za obezbeđenjem, koje radi dosta poslova, počevši od spoljnjeg obezbeđenja, redova za zakazivanje, do sprečavnja skakanja sa sprata, odbeglih bolesnika, nasilnog ulaska, do noćnih dežurstava. Mi smo kompleks paviljonskog tipa i zato imamo potrebe za dosta ljudi jer ima previše objekata – rekao je Levakov.

On je apelovao na nadležne da problem reše što pre, jer KCV nema potrebne ljude. Zbog racionalizacije, tendencija je da se smanji broj nemedicinskog osoblja, pa se moraju saradnici zapošljavati spolja.

Klinički centar Vojvodine nije mogao sredstvima za materijalne troškove da isplaćuje radnike obezbeđenja angažovanih mimo kadrovskog plana KCV, navode u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Republički fond obezbeđuje KCV-u sredstva za plate za ugovoreni broj radnika u skladu sa kadrovskim planom zdravstvene ustanove koji donosi Ministarstvo zdravlja. U skladu sa kadrovskim planom, RFZO obezbeđuje sredstva za plate i za tehničko i pomoćno osoblje zaposleno u KCV. Kako su radnici obezbeđenja obuhvaćeni tehničkim i pomoćnim osobljem, KCV nije mogao da iz sredstava za materijalne troškove isplaćuje plate za radnike obezbeđenja koji su angažovani mimo kadrovskog plana – navode u Fondu uz napomenu da KCV u skladu sa kadrovskim planom ima 505 ugovorenih pomoćnih i tehničkih radnika za koje se obezbeđuju sredstva za plate.

Izvor: 021.rs
Foto: 021.rs