Početna Gradske teme Ko čuva decu u novosadskim školama?

Ko čuva decu u novosadskim školama?

Činjenica da je na učenika OŠ “Dušan Radović” na Klisi pre oko mesec dana pala metalna ograda, a da uprkos odluci Saveta roditelja tog meseca nije postojalo obezbeđenje, pokrenula je pitanje bezbednosti dece u školama i ko su ljudi koji su angažovani da čuvaju decu.

U ovoj školi su nadležnim organima poručili da obezbeđenja nije bilo jer je naplativost mala – ovu uslugu ne pokriva škola, već roditelji, a ne plaćaju svi obezbeđenje za svoju decu. To bi moglo da znači da postoji opravdana potreba da se obezbeđenje dece pojača, po svaku cenu.

Kako škole angažuju obezbeđenje?

Većina škola u Novom Sadu zapravo radi s jednom firmom. Reč je o “Security Agency doo 911”, novosadskoj agenciji za obezbeđenje koja je specijalizovana i isključivo se bavi obezbeđenjem dece u obrazovnim i vaspitnim ustanovama. Zapravo, sa ovim firmama ne rade direktno škole, već roditelji, jer ugovor koji nudi ova firma kao drugu ugovornu stranu ima nekog od roditelja. To znači da odgovornost za bezbednost dece u školama uopšte ne snosi škola, već odgovornost pada na roditelja i firmu, jedine potpisnike ugovora.

Ponuda ove firme nedavno je, preko saveta roditelja, stigla i u nekoliko novosadskih škola. Među njima su OŠ “Žarko Zrenjanin” i OŠ “Petefi Šandor”, a u ponudi “911” koja je stigla školi na Limanu navodi se niz škola s kojima rade. Na spisku je i škola “Dušan Radović”, u kojoj je povređen dečak padom metalne ograde.

Firma navodi da trenutno obezbeđuje oko 20.000 dece, da službenici obezbeđenja “aktivno obavljaju svoje dužnosti konstantnim nadgledanjem učenika i redovnim obilaženjem objekata škole”, te da imaju “čvrstu saradnju sa Gradom Novim Sadom, MUP-om, prosvetnom inspekcijom, gradskom upravom za obrazovanje, kao i sa brojnim drugim službama”.

Savet roditelja OŠ “Žarko Zrenjanin” nedavno je obavestio roditelje đaka da imaju mogućnost, ali ne i obavezu, da potpišu ugovor sa firmom ako žele da im dete bude nadzirano i obezbeđivano. Međutim, postoje roditelji koji nisu za ovakav način rada zainteresovani, a jedan od njih je u anonimnoj izjavi za “021” ispričao i zbog čega.

Kako kaže ovaj roditelj đaka prvaka, problematično mu je to što odabir firme radi Savet roditelja, kao i činjenica da decu, koje je oko 700 u jednoj smeni, ne obezbeđuje više ljudi.

– U školi sam video da je prisutan jedan čovek iz obezbeđenja, koji ima između 55 i 60 godina i ni najmanje mi ne deluje kao neko ko može da na adekvatan način zaštiti moje ili bilo čije dete od pokušaja fizičkog kontakta. Ugovor sam fotografisao i pročitao, a jako mi je zasmetalo kad sam video da jedan primerak ugovora zadržava firma, a drugi se deponuje u upravi škole – to znači da nije tačno da škola nije na ovaj ili onaj način uključena u ovu priču. Vrlo je problematično kad ja nešto potpisujem, a primerak ne dobijem. Takođe u zakonu o privatnom obezbeđenju kod ovlašćenja lica stoji mogućnost pretresa sumnjive osobe, ali ukoliko je neko žena, pretres može da čini samo osoba istog pola, dakle muškarac ne sme da pipne neku mamu čak i ako vidi da ona u torbi ima pištolj. U ugovoru ne vidim da postoje zaposleni oba pola – navodi ovaj zabrinuti roditelj.

Kako kaže, po ceni koju ova firma drži i na osnovu koje samo u jednoj školi zaradi više od milion dinara, može da se obezbedi mnogo bolje obezbeđenje u školama.

– Da bi se povećala bezbednost dece u školi, pre svega mislim da i policija treba da radi svoj posao. Kada sam ja bio đak, policija je bila uvek u blizini škole kad su smene i veliki odmori. Policije danas oko škola gotovo i nema. S druge strane, ukoliko policija nije u stanju da pruži zaštitu deci, škola bi trebalo da detektuje to kao problem i da se obrati osnivaču za pomoć. Roditelji mogu da učestvuju u ovoj priči, ali ako dete boravi u školi, škola treba da snosi odgovornost ako se bilo šta dogodi – priča za “021” ovaj roditelj đaka prvaka.

U OŠ “Žarko Zrenjanin” kažu za da Savet roditelja godinama bira agencije za obezbeđenje, te da je tako bilo i ove godine. Kako naglašavaju, ugovori se potpisuju sa svakim roditeljem posebno, a na osnovu ugovora je svaki roditelj plaćao predviđenu sumu direktno agenciji putem uplatnice.

Roditelji su upućeni da neće biti prinudne naplate, te je i naplativost bila prosečna, a na pitanje zbog čega se firma ne bira putem javne nabavke, u ustanovi kažu da to nije moguće jer uslugu plaćaju roditelji.

– Samim tim, škola ne može da raspolaže ukupno potrebnom sumom na godišnjem nivou koja je potrebna za plaćanje obezbeđenja. Naime, naplata od roditelja se kreće u procentu od oko 50 odsto ukupno potrebnih sredstava. Škola nije u mogućnosti da nadoknadi nedostajuću razliku u novcu jer nema sopstvene prihode niti bilo kakve druge izvore prihoda za te namene. Napomene radi, prethodno angažovane agencije su otkazivale svoj rad zbog slabe naplate jer ni one nisu mogle na druge načine da pokrivaju troškove – odgovaraju u školi i dodaju da je Savet roditelja siguran u odluku da odabere “911”.

U privrednom društvu “Security Agency 911” navode da same škole i saveti roditelja iniciraju da im se dostave ponude, te da je ovo sve češća praksa.

Na pitanje da li postoji i kakva je uloga Grada Novog Sada u pitanju obezbeđivanja učenika u novosadskim školama, u Gradskoj upravi za obrazovanje navode da ne kontrolišu kako pojedinačne škole angažuju obezbeđenje, niti u budžetu obezbeđuju novac za to.

– Takođe, treba napomenuti da je dobra volja roditelja da li će uplatiti iznos za tu namenu, tako da i od toga zavisi koliko će i na koji način biti angažovano i organizovano obezbeđenje po školama. Nama nije poznato da pojedine škole organizuju javne nabavke povodom toga, jer nije reč o odobrenim budžetskim sredstvima za tu namenu – kažu u Gradskoj upravi za obrazovanje.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay