Početna Gradske teme Koliko vrede fruškogorske šume?

Koliko vrede fruškogorske šume?

0

Povodom informacija o postojanju masovne, nelegalne seče šuma Fruške gore, juče je održana javna debata na ovu temu.

Predstavnici države i nacionalnog parka smatraju da u planovima gazdovanja šumama nema ničeg lošeg, te da se eksploatacija vrši umerenim intenzitetom, kao i da nijedan od preko 30 inspekcijskih nadzora nije utvrdio nijednu nepravilnost.

S druge strane, predstavnici nevladinog sektora smatraju da građani kao vlasnici NP “Fruška gora” imaju pravo da ga koriste i čuvaju, te da je javnost s pravom zabrinuta, jer je sve podređeno seči šume, umesto njenom očuvanju.

– Šume su složeni ekosistemi čija nekontrolisana eksploatacija može dovesti do degradacije lokalnog ekosistema i pokrenuti razorni lanac događaja – nestanka mnogih životinjskih vrsta, ali i do ugrožavanja ljudskog zdravlja usled promena mikroklime. Naučni krugovi u UN, EU i SAD, izračunali su da seča šuma pogubnije deluje na klimu emisijom CO2, nego svi automobili na svetu. Mi dugoročnu dobit svih nas – vazduh, vodu i sam život, ugrožavamo zbog kratkoročne koristi, odnosno zarade od seče šume – rekao je predsednik Zelene stranke Goran Čabradi.

On kaže da se sve izokrenulo jer šumarima seča stabala donosi profit, a pošumljavanje predstavlja trošak.

– Život, kao najveći kapital zavisi od šuma. Ukoliko ne promenimo sadašnji sistem, ukoliko Ministarstvo zaštite životne sredine ne preuzme veću odgovornost prema nacionalnim parkovima, i dalje ćemo imati sve veću negativnu reakciju javnosti, nekada opravdanu, nekada ne, a sa druge strane nećemo imati nacionalne parkove kakve želimo – naveo je Čabradi.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay