Početna Kultura Program manifestacije “Leto na trgu galerija 2019.”

Program manifestacije “Leto na trgu galerija 2019.”

Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića svakog leta novosadskoj publici nude besplatne kulturno-umetničke programe na otvorenom.

Naši sugrađani mogu u večernjim satima da uživaju u atraktivnim sadržajima koji prikazuju raznovrsnost svetske i nacionalne kulturne baštine i značaj njihovog očuvanja. Svakog četvrtka od 22. juna do 29. avgusta, u 21 sat, moći će da se osveže uz putopisne priče, koncerte, filmske projekcije, predavanja, muziku i ples.

Subota, 22. jun od 21 sat

– Zajednički vrt GMS i SZPB
– Svečano otvaranje
– Srbija i Mađarska – kulturno nasleđe koje nas spaja
– Manifestacija započinje pričom o novootvorenom Srpskom crkvenom muzeju u Sentandreji koji je rezultat dugogodišnjeg projekta očuvanja srpskog kulturnog nasleđa u Mađarskoj, a bogata riznica Muzeja biće predstavljena publici kroz video prezentaciju. Na svečanom otvaranju, posetioci će imati priliku da uživaju u koncertu pijanistkinje Rite Kinke koja će izvesti dela čuvenih mađarskih kompozitora Franca Lista i Bele Bartoka.

Četvrtak, 27. jun od 21 sat

– Zajednički vrt GMS i SZPB
– Koncert “Milaćopezo“
– “Milaćopezo“ je poznati klupski bend koji, 19 godina koliko postoji, neguje fanki, soul, disko, kao i džez i latino standarde. Raznovrstan repertoar, pored autorskih, obuhvata hitove poznatih svetskih izvođača poput Arete Frenklin, Stivija Vondera, Tine Tarner, Džejmsa Brauna, Santane, Prinsa, Šade i drugih muzičkih legendi. Prepoznatljiv po ženskom vokalu i vrhunskom muzičkom izvođenju, sastav prvi put nastupa pred publikom Leta na Trgu galerija.

Četvrtak, 4. jul od 21 sat

– Zajednički vrt GMS i SZPB
– Predavanje mr Džona Robertsa Lorija i dr Ksenije Minčić Obradović
– Kultura Novog Zelanda
– Novozelanđanin mr Džon Lori, istoričar, antropolog i bibliotekar, uz podršku i prevod dr Ksenije Minčić Obradović, predstaviće različite aspekte daleke maorske i novozelandske istorije i kulture, potkrepljene slikovitim anegdotama. Autentičnost podneblja biće dočarana detaljima o maorskoj umetnosti (toi whakairo), maorskim pesmama (waiata), pozdravnim govorima (whaikorero), ali i nezaobilaznoj hrani (kai).

Četvrtak, 11. jul od 21 sat

– Zajednički vrt GMS i SZPB
– Putopisna priča dr Snežane Petrović
– Zemlja izlazećeg sunca u očima umetnika
– Dr Snežana Petrović, akademska grafičarka i slikarka iz Novog Sada, donosi putopisnu priču sa Dalekog istoka zahvaljujući jednom od najznačajnijih priznanja u oblasti grafike, sa 6. međunarodnog trijenala male grafike, koje joj je ove godine uručeno u Tokiju. Pričom i slikom o kulturi i znamenitostima Zemlje izlazećeg sunca, autorka će približiti lično viđenje Japana, kao intimni doživljaj jednog umetnika.

Četvrtak, 18. jul od 21 sat

– Plato ispred SZPB
– Koncert Ljubičice
– Elektro bluz duo iz Pančeva “Ljubičice“ koji čine Vuk i Petar Stevanović predstavlja nezaobilazni deo regionalne alternativne muzičke scene koji sarađuje sa mnogobrojnim izvođačima širom sveta. Muzički sastav izvodi najrazličitije koncertne eksperimente, od elektro-scenskih spektakala do intimnih akustičnih nastupa, gradeći neobični spoj savremenog i retro zvuka. U svoj elektronski gruv ubacuju elemente novog talasa, bluza i tintinabulija.

Četvrtak, 25. jul od 21 sat

– Zajednički vrt GMS i SZPB
– Predavanje Blaža Popovića
– Muzeji Napulja – pogled iznutra
– Novinar i publicista Blažo Popović, predstaviće tri najpoznatija muzeja Napulja: Bosko di Kapodimonte, Kapelu Sansevaro i Arheološki muzej grada kroz formu filma i intervjua sa direktorima pomenutih muzeja. Svoje utiske o ovom gradu i kulturi Italije upotpuniće Đorđo Markiđani, generalni direktor DDOR osiguranja i Zoran Subašić, koautor dokumentarnog serijala Bez aranžmana.

Četvrtak, 1. avgust od 21 sat

– Plato ispred GMS
– Filmsko veče Srpski gambit: Zvezda i smrt grofa Vronskog
– RNKC “Ruski dom“ i Galerija Matice srpske priređuju filmsko veče uz dokumentarni film Srpski gambit: Zvezda i smrt grofa Vronskog scenariste Evgenija Baranova, producenta Marije Žuromski i reditelja Mihaila Jolkina. Film donosi priču o pukovniku Nikolaju Rajevskom koji je poslužio kao prototip Lavu Nikolajeviču Tolstoju za lik jednog od glavnih junaka romana Ana Karenjina, grofa Vronskog. Lik pukovnika tumači mladi srpski glumac Miloš Biković.

Četvrtak, 8. avgust od 21 sat

– Vrt PZRM
– Pozorišni putopis Maje Pelević
– Zašto je sloboda danas najskuplja reč?
– Utisci sa putovanja dramaturškinje Maje Pelević u Severnu Koreju pretočeni su u predavanje o najizolovanijoj i najintrigantnijoj zemlji na svetu. Poseta državi koja pobuđuje pažnju i osudu ostatka sveta, bila je i inspiracija za pozorišnu predstavu “Sloboda je najskuplja kapitalistička reč“. Publika će ovom prilikom prisustvovati istraživačkom izlaganju o zemlji koja se danas i dalje smatra najrepresivnijim ostatkom Hladnog rata, a kroz koju autorka otvara pitanje slobode u današnjem društvu.

Četvrtak, 15. avgust od 21 sat

– Zajednički vrt GMS i SZPB
– Kulturni kviz
– Kulturni kviz, odnosno kviz znanja o kulturi, biće dobra prilika da posetioci provere svoje znanje iz oblasti likovne umetnosti, književnosti, istorije, pozorišta i filma i osvoji umetničke nagrade. Nikola Kostić, poznatiji kao Li Men, podstaći će publiku na razmišljanje i podsetiti na interesantne činjenice iz sveta kulture.
*Ekipu od 4 člana potrebno je prijaviti na telefon 021 4899 013 do 12. avgusta.

Četvrtak, 22. avgust od 21 sat

– Vrt PZRM
– Svi na ples – igranka u stilu šezdesetih
– Američki kutak i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića pozivaju publiku da uživa u zvuku “zlatnih“ šezdesetih, kada se novi trendovi sa Zapada uvode preko časopisa, radija i televizije i prenose na popularne “večerinke“ ili igranke. Uz pomoć članova novosadskih plesnih škola posetioci će se podsetiti vremena žureva uz pop i rokenrol hitove i sami zaplesati “oslobođenim“ plesnim pokretima u nostalgičnoj atmosferi letnje zabave.

Četvrtak, 29. avgust od 21 sat

– Plato ispred GMS
– Muzičko veče “Novosadske šmizle“ i Ana Kovačić
– Ženski hor “Novosadske šmizle“ prirediće posetiocima Leta na Trgu galerija interaktivnu zabavu uz izvedbu numera iz svog raznovrsnog repertoara – popularnih pesama u širokom opsegu stilova: od starogradske muzike do džez numera. Ovaj energični hor nastupa pod dirigentskom palicom Ane Kovačić uz klavirsku saradnju Luke Petrovića i gitarsku pratnju Milice Šikoparije i Vladimira Mijatovića.