Početna Gradske teme Komarci i krpelji u sred februara muče Novosađane

Komarci i krpelji u sred februara muče Novosađane

ID-10064229

Novosađani se ovih dana susreću sa nesvakidašnjom pojavom za februar – komarcima i krpeljima. U Cikolnizaciji objašnjavaju da to ipak nije toliko neuobičajno, s obzirom na to da je za nama blaga zima.

Komarci se tokom zime uglavnom nalaze u zatvorenim prostorima gde ima vode i vlage, kao što su na primer, podrumi. Napolju ih još uvek nema, ali iz podruma izlaze u stanove, pa se na građane apeluje da ukolio ih primete, prijave Ciklonizaciji koja će izaći na teren. Krpelja takođe ima tokom cele godine, ali se oni aktiviraju kada je vreme toplije.

“Kada je zima kao ova, topla, praktično nemamo zimsku pauzu… Urađen je monitoring zelenih površina. Ovih dana se mogu očekivati odrađeni tretmani protiv krpelja”, kaže Dario Aćimović, portparol Ciklonizacije.

Posle svakog boravka u prirodi obavezno je da detaljno pregledajte telo, naročito kosmate delove i delove tela na kojima je toplije i vlažnije, jer takva sredina izuzetno pogoduje krpeljima. A ukoliko primetite ovog insekta, najbolje je da se obratite lekaru.

“Ne treba vaditi krpelje po svaku cenu. To mora obaviti stručna osoba. Vrši se pincetom. Ne savetuje se premazivanje uljem, alkoholom. To povećava rizik da se zarazite. Oni tako povećavaju svoj sadržaj tako da se bolest prenese”, kaže Svetlana Malešević, iz Doma zdravlja Novi Sad.

Krpelji su prenosioci lajmske bolesti, koja kada se leči na odgovarajući način, nije opasna. Bitno je naglasiti da svaki ujed ne značu infekciju, ali je posle njegovog vađenja potrebno pratiti mesto uboda. Ukoliko se javi crvenilo koje se širi u obliku koncentričnih krugova, temperatura, glavobolja i bolovi u mišićima i zglobovima, potrebno je javiti se lekaru.

Izvor: rtv.rs
Foto: freedigitalphotos.net