Početna Gradske teme Kompanija “IBM” otvorila razvojni centar u Novom Sadu

Kompanija “IBM” otvorila razvojni centar u Novom Sadu

0

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić zajedno je sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić prisustvovao otvaranju poslovnih prostorija kompanije “IBM” koje se nalaze na Bulevaru Evrope. Oni su razgovarali sa zaposlenima koji su ih uputili u rad “IBM”, kao i sa rukovodstvom koje im je na sastanku predočilo planove za budućnost.

“Spisku od 900 IT kompanija koje posluju u Novom Sadu, pridružila se jedna od vodećih američkih IT kompanija. Naime, “IBM” je izabrao je našu državu za širenje svog poslovanja. Prvo u Beogradu, otvaranjem kancelarije koja zapošljava 60 ljudi, a danas prisustvujemo otvaranju kancelarije ove kompanije i u Novom Sadu. Ona trenutno zapošljava preko 30 naših sugrađana, ali sa potencijalom i planom širenja koji podrazumeva zaposlenje još toliko stručnjaka iz ove oblasti. IT kompanije u našem gradu zapošljavaju skoro 10 000 lica, sa tendencijom da se taj broj udvustruči. Кao Grad, nastavićemo da pružamo maksimalnu podršku širenju i razvoju IT sektora. Hvala predsednici Vlade i predsedniku Republike na svesrdnom angažovanju kada je u pitanju dolazak velikih svetskih brendova, poput ove kompanije i čestitam rukovodstvu na ovom poslovnom poduhvatu”, rekao je gradonačelnik Milan Đurić poželevši zaposlenima srećan početak rada u Novom Sadu.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je da je ovo divan dan za Novi Sad i Srbiju.

“Otvaramo razvojni centar “IBM”-a, najveće globalne kompanije koja je preteča čitave IT industrije. Кada “IBM” dođe da posluje negde, to je veliki signal da ste značajna destinacija na svetskoj mapi. Ta kompanija u glavnom gradu već posluje, ali do sada nisu nikada razvijali tehnologiju u Srbiji. Sada jedan veliki “IBM” otvara svoj razvojni centar upravo kod nas i to u Novom Sadu. Taj potez znači mnogo za budućnost IT industrije i za naš privredni sektor”, istakla je Ana Brnabić.

Direktor “IBM” za Srbiju Nikola Polić naglasio je da će na prostoru od oko 500 kvadratnih metara raditi mladi inženjeri na razvoju softvera, a koji su se školovali, uglavnom, na Fakultetu tehničkih nauka i Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Prisutni su bili i Patricija Nojman iz “IBM” kompanije, kao i potpredsednik za razvoj Harli Dejvis koji je izrazio uverenje da će poslovanje u Novom Sadu biti više nego uspešno i nadu da će se ono samo razvijati u budućnosti. Кompanija “IBM” (International Business Machines Corporation) ima sedište u Sjedinjenim Američkim Državama i bavi se računarskim tehnologijama-proizvodnjom računarskog hardvera, softvera, uslugama, hostingom i konsaltingom. To je najveća kompanija na svetu koja se bavi informacionim tehnologijama i drži najveći broj patenata u toj oblasti.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs