Početna Gradske teme Komunalna policija napisala 331 prekršajnu prijavu švercerima u gradskim autobusima

Komunalna policija napisala 331 prekršajnu prijavu švercerima u gradskim autobusima

0

gsp5

Komunalna policija još nije počela da patrolira po autobusima GSP-a, ali su zato na osnovu zapisnika kontrolora od juna do danas napisali 331 prekršajnu prijavu švercerima, saznaje 021.
Kako nam je potvrđeno u gradskim službama, na osnovu donetih izmena propisa o javnom prevozu putnika, komunalna policija je od juna počela da piše prijave.

GSP je od juna do 28. septembra službi komunalne policije dostavila 331 zapisnik na osnovu kojih je ispisan isti broj prekršajnih naloga“, kažu u komunalnoj policiji. U Gradskom prevozniku za 021 kažu da je prekršajnu prijavu od komunalaca dobila otprilike polovina uhvaćenih švrcera.

Podaci iz zapisnika o putnicima koji ne kupe posebnu kartu unose se u službenu evidenciju i dostavljaju komunalnoj policiji radi izdavanja prekršajnog naloga. U toku prošlog meseca posebnu kartu u iznosu od 1.650 dinara na licu mesta platilo je oko polovine putnika zatečenih u vozilu bez važeće karte, dok su za ostale napisani zapisnici koji su poslati komunalnoj policiji“, navode u gradskom prevozniku.

Novi Sad je po ugledu na Beograd krajem prošle godine promenio Odluku o javnom prevozu prema kojoj od sada u autobuse mogu da ulaze komunalni policajci i asistiraju kontrolorima, koji nemaju pravo da legitimišu putnike jer nisu službena lica. Prema toj Odluci, svako ko je uhvaćen bez karte u autobusu i odbije da plati kaznu kontrolorima, nakon što ga legitimišu komunalni policajci, dobiće i prekršajnu kaznu od 6.000 dinara. Ako plati u roku od 8 dana kazna će biti 3.000 dinara. Šverceri će ovo moći da izbegnu ukoliko na licu mesta plate doplatnu kartu od 1.650 dinara.

Grad za sada nije primenio praksu da komunalni policajci budu u autobusima kao u Beogradu, verovatno da bi se izbegle neželjene scene sukoba i hapšenja koja su se dešavala u prestonici. Građani ne moraju da daju svoje lične podatke kontrolorima GSP-a jer oni nemaju pravo da ikoga legitimišu ili da ga zadrže i to samo može da urade komunalni policajci ili policajac.

Podsetimo i da, ukoliko građanin odbije da se legitimiše komunalnoj policiji, oni mogu da ga privedu na utvrđivanje identiteta u najbližu policijsku stanicu.

Autor: 021.rs