Početna Gradske teme Kon: Kraj epidemije između 10. i 12. nedelje, ukidanje vanrednog stanja nakon...

Kon: Kraj epidemije između 10. i 12. nedelje, ukidanje vanrednog stanja nakon praznika

0

Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da se kraj epidemije koronavirusa može očekivati od 10. do 12. nedelje, kao i da nam pre toga predstoji ukidanje vanrednog stanja. Imamo pred sobom još određene praznike i vremena kada se uobičajeno okupljamo, realno je očekivati da se tek posle toga potpuno ukine vanredno stanje, poručuje Kon.

Predrag Kon ističe da je utisak da je koronavirus oslabio.

“Sve više otkrivamo vrlo blage slučajeve, pa čak i asimtomatske tamo gde radimo istraživanja kao što je bilo u socijalnim ustanovama gde su se pojavljivali oboleli pa smo testirali i zaposlene, tu smo otkrivali one bez ikakvih simptoma”, rekao je Kon u Jutarnjem programu RTS-a.

To znači, kako kaže Kon, da je virus uveliko u cirkulaciji, ali izaziva vrlo blago oboljenje ili nikakvo.

“To će tek da se ispituje na leto, da bi se mogla procenjivati situacija, ali čini se da virus ozbiljno slabi”, dodaje Kon.

Kada je reč o tome šta može da bude potencijalna pretnja u sedmoj nedelji, Kon kaže da to može da bude ulaz u neke kolektive, zdravstvene ili socijalne, ostali su uglavnom zatvoreni.

“Kada budemo postupno vraćali mere moramo da vodimo računa da nas nešto ne iznenadi, neka greška. Dakle, svi oni koji treba da počnu da rade, treba da poštuju sve ono što je propisano”, poručuje Kon.

Na pitanje kada možemo da očekujemo kraj epidemije, Kon kaže da kada budemo izašli iz osme nedelje onda se približava kraj.

“Tako negde 10. do 12. nedelje se može očekivati da više nema nikakve epidemije, ali da nestane virus to je sve manje verovatno, tako da će se pratiti njegovo prisustvo i tokom toplijih dana, ali neće biti epidemije”, objasnio je Kon.

Što se tiče kraja vanrednog stanja, Kon kaže da je to nešto što će prvo da se ukine.

“Imamo pred sobom još određene praznike i vremena kada se uobičajeno okupljamo, realno je očekivati da se tek posle toga potpuno skine vanredno stanje, pre toga je manje verovatno, mada nije nemoguće”, ističe Kon.

Ukazao je da će sama epidemija i dalje trajati i da u okviru nje postoje vanredne mere – zabrana javnog okupljanja, zabrana rada škola.

“Postupno će to da se uvodi i ne treba da bude strah koji se sada javlja sve češće da se ljudi plaše od naglog uvođenja redovnog života. Mi se moramo vratiti u život i biće malo to drugačije i imaćemo neki prelazni period, sve će to proći”, zaključio je Kon.

Izvor: RTS, Tanjug
Foto: Printscreen