Početna Gradske teme Skoro završen vijadukt kod Čortanovaca

Skoro završen vijadukt kod Čortanovaca

0

Vijadukt kod Čortanovaca, na delu pruge Stara Pazova – Novi Sad, skoro je završen.

Deonica Stara Pazova – Novi Sad košta 580 miliona dolara, dok je deonica Beograd – Novi Sad 850 miliona dolara.

“Ulažemo veliki novac u najmodernije projekte, kako bismo mogli da idemo vozom brzinom od 200 kilometara na sat. Ovaj vijadukt je već završen 93 odsto”, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom današnjeg obilaska radova.

Istakao je da će se od centra Beograda do Novog Sada stizati za 25 minuta.

“Verujemo da ćemo sledeće godine u oktobru ići vozom od Beograda do Novog Sada”, rekao je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko.

Izgradnja tunela i vijadukta “Čortanovci” deo je projekta izgradnje deonice brze pruge Beograd-Budimpešta od Stare Pazove do Novog Sada, čija je dužina 40,4 kilometra. Pruga će biti za brzinu vozova do 200 kilometara na čas.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on


Ruske železnice su postavile 35 kilometara trase, a u toku su radovi na izgradnji dvokolosečnog vijadukta “Čortanovci”. Vijadukt je dužine tri kilometra.

Ukupna dužina obe tunelske cevi “Čortanovci” je 2.242 metara, a početkom aprila je završeno probijanje desne cevi dužine 1.086 metara.

Trasa tunela prolazi kroz složene rudarsko-geološke uslove u vlažnom tlu, a sa stane severnog portala tunel izlazi u zonu klizišta u granicama Nacionalnog parka Fruška gora.

Vrednost izgradnje tunela i vijadukta “Čortanovci”, koji se finansira iz kredita Ruske Federacije, iznosi 337,6 miliona dolara. Radovi su počeli u avgustu 2017. godine.

Direktor RŽD Internešnel u Srbiji Mansurbek Sultanov je početkom aprila najavio da će cela deonica od Stare Pazove do Novog Sada biti završena u predviđenom roku, odnosno do novembra 2021. godine.

Izvor: 021
Foto: Pixabay