Početna Gradske teme Konačno se postavlja spomen-bista Momčila Tapavice

Konačno se postavlja spomen-bista Momčila Tapavice

0

Svečano otkrivanje spomen-biste Momčila Tapavice organizovaće se u četvrtak, 27. februara, kod Fakulteta sporta i fizičke kulture.

Prošlo je gotovo dve i po godine otkad je objavljena vest o konkursu za idejno rešenje spomen-biste znamenitom arhitetkti, sportisti i olimpijcu Momčilu Tapavici. Nije prošlo mnogo vremena, a znalo se kako će izgledati spomen-bista i ko će je postaviti, pa je data i projekcija da bi to moglo da bude urađeno do kraja maja 2018. godine.

Međutim, to se nije dogodilo, a u oktobru 2018. postavljen je postament od kružnih betonskih formi, koje podsećaju na olimpijske krugove, uz vertikalni postament koji asocira na arhitektonski detalj na zgradi Matice srpske, koju je projektovao upravo Tapavica.

I onda je opet na red došlo čekanje, pa je najavljeno da bi čitav poduhvat mogao da bude završen u maju 2019. Na kraju je i to ispalo kao previše optimistična projekcija, a predsednik Matice srpske Dragan Stanić krajem januara ove godine je rekao da su imali probleme sa gradskim preduzećima koji bi trebalo da obave ostatak posla.

Stanić je objasnio da je potrebno da se postavi osvetljenje, uredi zelenilo u okolini, dok su jarbol i zastavu sami nabavili. Tada je objasnio da je dva puta pisao gradonačelniku Milošu Vučeviću, da je vreme odmicalo i ništa nije preduzeto, dodajući da bi trebalo da se sastane sa prvim čovekom grada, uz nadu se da će “on to pokrenuti”.

Upravo će gradonačelnik Vučević biti jedan od govornika na otvaranju spomen-biste Momčila Tapavice, a uz njega će govoriti još i predsednik Olimpijskog komiteta Božidar Maljković, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević i predsednik Matice srpske Dragan Stanić.

Tapavica je rođen u Nadalju 1872. godine, a gimnaziju je završio u Novom Sadu, gde je i studirao arhitekturu i građevinarstvo. Projektovao je zgradu Matice srpske i još nekoliko objekata u Novom Sadu, Crnoj Gori, Maroku i Hrvatskoj.

Istorija ga pamti i kao jedinog Srbina na prvim Olimpijskim igrama, na kojima je osvojio bronzanu medalju u tenisu, a bio je još i četvrti u rvanju, te peti u dizanju tegova. Bio je član trinaestočlane ekipe Kraljevine Ugarske na Olimpijadi.

Spomen-bista biće otkrivena u četvrtak, 27. februara, u 10 časova.

Izvor: 021
Foto: 021