Početna Gradske teme Konferencija evropskih crkava od sutra u Novom Sadu

Konferencija evropskih crkava od sutra u Novom Sadu

Generalna skupština Konferencije evropskih crkava počeće u četvrtak, 31. maja u Novom Sadu i trajaće do 6. juna.

Skup će se baviti biblijskom temom “Vi ćete mi biti svedoci”, koja će se tumačiti iz ugla hrišćanske pravde, svedočenja i gostoprimstva.

Glavni govornici biće patrijarh antiohijski i celog Istoka Mar Ignjatije Jefrem Drugi, nadbiskup kenterberijski Justin Velbi, nadbiskup Antje Jackelen iz Švedske crkve, Petra Bose-Huber iz Evangelističke crkve u Nemačkoj, a u ime domaćina mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić) i episkop bački Irinej (Bulović).

Sve teme, a posebno pitanje hrišćanskog gostoljublja biće sagledane u svetlu aktuelnih dešavanja u celoj Evropi. Kako je najavljeno, tokom višednevnog zasedanja, u znak sećanja na NATO bombardovanje, organizovaće se molitvene šetnje između novosadskih mostova, a 3. juna na praznik Svetog Cara Konstantina i carice Jelene, molitvena šetnja proći će od Varadinskog mosta do novog drumsko-železničkog mosta, što bi, prema najavi organizatora, trebalo da bude “simbol mira i izgradnje novih veza između Balkana i ostatka Evrope”.

Konferencija evropskih crkava osnovana je 1959. godine i okuplja 116 pravoslavnih, protestantskih, anglikanskih i starokatoličkih crkava iz svih zemalja Evrope, a predstavlja deo Svetskog saveta crkava. SPC se među poslednjima učlanila u Svetski savet 1965, a 1997. doneta je odluka o istupanju. Ova odluka i dalje nije sprovedena u delo.

Izvor: 021.rs
Foto: Youtube/Screenshot