Početna Gradske teme Konferencija o socijalnom preduzetništvu u Novom Sadu

Konferencija o socijalnom preduzetništvu u Novom Sadu

0

Uz pomoć Autonomne Pokrajine Vojvodine i Grada Novog Sada – Uprave za privredu, u Srednjoj školi “Milan Petrović” organizovana je Konferencija o socijalnom preduzetništvu i socijalnim zadrugama – najbolji primeri prakse. Cilj konferencije je otvoreni dijalog o mogućnostima, istraživanjima, izazovima i trendovima u razvoju boljih mogućnosti za zapošljavanje kroz socijalne preduzetništvo.

Konferencija o problemima i mogućnostima zapošljavanja ranjivih grupa “Izazovi našeg vremena” okupila je relevantne institucije i preduzetnike kako bi zajedno razmotrili mogućnosti koje donosi primena novog Zakona o socijalnom preduzetništvu.

“Nadam se da će nakon usvajanja ovog zakona u oblasti socijalnog zadrugarstva i preduzetništva takođe biti povećan interes za organizovanjem tako da pretpostavljam da će imati estimulativan efekat”, izjavila je Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine.

Ovaj zakon u primeni je od 16. novembra, u toku je preregistracija preduzeća koje imaju nameru da se bave socijalnim preduzetništvom, a kako je poručeno na ovoj konferenciji, podrška im neće izostati.

“Upravo je završen konkurs koji je Pokrajinska vlada bila raspisala od nekih pet i po miliona dinara, a mislim da je realizovano negde oko dva miliona, ostala sredstva koja nisu utrošena u ovom konkursu biće prebačena za narednu godinu, a ono što je budžetom za nardnu godinu predviđeno, predviđena su veća sredstva nego što su bila do sada”, rekao je Branko Ćurčić, potpredsednik Pokrajinske vlade i predsednik Saveta za praćenje ekonomskih aktivnosti na teritoriji APV sa akcentom na socijalno preduzetništvo.

Što se tiče gradske uprave za privredu, ona već prilično izbalansirano radi poslove mera, a kako je poznato, prethodnih 6 godina su te mere dovedene na jedan visok nivo, potvrdio je Saša Milinović, vd načelnika gradske uprave za privredu grada Novog Sada.

Na ovoj konferenciji prilkazani su dobri primeri iz prakse.

“Na našem salašu Filipus sve je po programima Vlade moglo da s radi osim da se dobije hrana za konje i mi smo upravo otvaranjem zanatskog preduzeća pokušali da dobitak koji imamo pretvorimo u hranu i za potrebe našeg salaša i da se stvori samoodrživa priča”, kaže Miodrag Blizanac, zamenik direktora sodare “Filipus” iz Šajkaša.

Konferencija je sa dobrim razlogom odražana u Srednjoj školi “Milan Petrović”, budući da obrazuje decu sa smetnjama u razvoju.

Video prilog o održanoj konferenciji možete pogledati ovde.

Izvor: RTV.rs
Foto: RTV screenshot