Početna Gradske teme Konstituisan Pokrajinski savet za zapošljavanje

Konstituisan Pokrajinski savet za zapošljavanje

0

U velikoj sali Edukativnog centra za obuke u profesionalnim i radnim veštinama u Novom Sadu održana je konstitutivna sednica Pokrajinskog saveta za zapošljavanje, kojoj je predsedavao pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević.

U ovom radnom telu nalaze se članovi Pokrajinske vlade, predstavnici sindikata, unija i organizacija, svi relevantni socijalni partneri čija je namera da se na najbolji mogući način, a shodno nacionalnoj strategiji zapošljavanja, zajedno sa Nacionalnom i Pokrajinskom službom za zapošljavanje, kreiraju mere za stvaranje novih i održivost postojećih radnih mesta, saopštila je Pokrajinska vlada.

Akcenat je stavljen na ugrožene, odnosno ranjive i teže zapošljive kategorije stanovništva.

Poruka ovih susreta jeste da zajedno u ovoj teškoj situaciji i za privredu i turizam, odgovaramo na sve izazove koji su pred namama. Danas smo usvojili pokrajinski Akcioni plan zapošljavanja za 2021. godinu, koji predviđa 42 miliona dinara koje je Sekretarijat opredelio za aktivne mere zapošljavanja u Vojvodini – kazao je Ivanišević, navedeno je u saopštenju.

Tu spadaju programi samozapošljavanja, zapošljavanja nezaposlenih lica i javni radovi, kazao je i dodao da su sve aktivnosti Sekretarijata za privredu i turizam usklađene sa Nacionalnom službom i pokrajinskom.

On je naveo da je ideja da svi koji pokrenu svoj biznis na osnovu ovih konkursa kasnije konkurišu i na ostale javne pozive Sekretarijata i time razvijaju preduzetnički duh i privrednu delatnost, što će samo po sebi očuvati radna mesta.

Konkursi Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam za oblast zapošljavanja predviđeni su za početak maja.

Direktor Pokrajinske službe Snežana Sedlar rekla je da je usvojen predlog Akcionog plana u kom je i Pokrajinska služba aktivno učestvovala svojom stručnošću i kapacitetima, a da je osnovni cilj da se održi zaposlnost, odnosno da se smanji nezaposlenost. Ona je dodala da je u Pokrajinskoj službi u toku 12 konkursa.

Pokrajinski savet za zapošljavanje osnovan je kao povremeno radno telo Pokrajinske vlade, radi davanja mišljenja i preporuka u vezi sa pitanjima od interesa za unapređenje zapošljavanja u Vojvodini i to o planovima zapošljavanja, programima i merama aktivne politike zapošljavanja, propisima iz oblasti zapošljavanja i drugim pitanjima u toj oblasti.

Izvor: rtv.rs
Foto: Pixabay