Početna Gradske teme Koridori Srbije: Radovi na izgradnji novog mosta na Šodrošu počinju 15. decembra

Koridori Srbije: Radovi na izgradnji novog mosta na Šodrošu počinju 15. decembra

0

“Koridori Srbije” prijavili su za 15. decembar početak radova na gradnji privremenog mosta sa saobraćajnicama, radi izgradnje novog mosta između Novog Sada i Sremske Kamenice.

Na osnovu navedenih katastarskih parcela iz dve odvojene prijave radova, čini se da će se mašine pojaviti na delu Kameničke ade, gde od polovine oktobra traje razminiranje terena, koje radi firma “Milenijum tim”, odnosno na obali sa kameničke strane koja je ograđena već devet meseci.

U prijavama radova, koje je odobrilo Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, navodi se da se one donose na osnovu privremenih građevinskih dozvola izdatih u avgustu i maju.

Svi ti radovi, prema građevinskim dozvolama, obuhvataju izgradnje privremenih saobraćajnica sa privremenim mostovima za potrebe građenja novog mosta, gradnju saobraćajnih priključaka za ulicu Ribarsko ostrvo, kao i radove na zaštiti gasovoda i vodovoda na Ribarskom ostrvu.

Uvidom u dokumentaciju utvrđeno je, “Koridori” su prijavili radove na parcelama na Kameničkoj adi, gde se nedeljama unazad obavlja razminiranje terena, te u Sremskoj Kamenici, na kojoj se nalazi ograđeni prostor sa oznakama kineske kompanije Čajna roud end bridž korporejšn (CRBC), koja je angažovana na gradnji novog mosta.

Prijava radova važi godinu dana, odnosno do 15. decembra 2023. Ministarstvo je najpre, tokom novembra, odbilo prijave, ali nije poznat razlog zašto je to učinjeno.

Letos su izdate i prijave radova na drugim parcelama koje obuhvataju Ribarsko ostrvo, ali na njima za sada poslovi nisu otpočeli.

Iz nove dokumentacije se vidi da je vlast nastavila da rešava pitanje vlasništva nad pojedinim parcelama, pa su Republika Srbija i AP Vojvodina 24. novembra kod javnog beležnika overili prenos vlasništva nad jednom parcelom u korist države.

Prošlo je dva meseca otkad su na delu Ribarskog ostrva radnici CRBC, uz podršku policije i uz protivljenje dela građana, postavili ogradu na mestu na kojem je u junu posečeno drveće.

Ogradu i danas 24 sata čuvaju policija i privatno obezbeđenje, a postavljen je i veći broj kamera na drveću.

Nedaleko od ograde kineske kompanije nalazi se i “Šodroš Survivor kamp”, koji su pre gotovo pola godine osnovali aktivisti protiveći se izgradnji mosta na ovoj lokaciji, smatrajući da će to uništiti prirodnu oazu značajnu za Novi Sad.

Izvor: RTV.rs
Foto: NoviSad.rs