Početna Gradske teme Korona virus obara cene nekretnina, ipak najmanje u Novom Sadu

Korona virus obara cene nekretnina, ipak najmanje u Novom Sadu

Epidemija korona virusa i prateće vanredno stanje u zemlji doveli su do toga da je došlo do stagnacije ali i pada cena nekretnina, zaključak je istraživanja tržišta koju je uradio sajt za oglašavanje nekretnina 4zida.

– Prosečan pad cena, koji beležimo na portalu na nivou cele Srbije iznosio je šest odsto. U većoj meri snižene su cene nekretnina koje se izdaju, prosečno devet odsto, dok je kod onih koje se prodaju pad cena od tri odsto – navodi za “Danas” Jasmina Gavrlov Dražić PR portala 4zida.rs.

– Kada posmatramo prodaju i izdavanje u Novom Sadu, najveći pad u procentima, zabeležile su nekretnine u centru i na Bulevaru oslobođenja. A najčešće su cene menjane u oglasima za izdavanje na Grbavici, kao i u prodajnim oglasima za Detelinaru – napominje Gavrilov Dražić.

Prodaja stanova

Što se tiče prodaje stanova, napominje, cene su najmanje pale u Novom Sadu, gde su stanovi sniženi u proseku samo za 0,5 odsto. Stanovi u Beogradu su pojeftinili 3,5 odsto, a u Nišu i Kragujevcu za četiri odsto. Neznatno veći pad desio se u Subotici gde su stanovi pojeftinili za skoro pet odsto, pokazala je njihova analiza.

Pravi odnos potražnje i ponude videće se, kako napominju na ovom portalu, tek kad se ono vrati u normalne tokove, kao i nakon što se budu videle dugoročnije ekonomske posledice vanrednog stanja na privredu i stanovništvo. Smanjenje cena u budućnosti očekuju, napominju, svi učesnici tržišta nekretnina koje je sajt 4zida.rs anketirao, od agencija i investitora, preko kupaca i zakupaca, do vlasnika nekretnina.

Prodaja kuća

– U većim gradovima cene kuća su čak skočile, pa su tako kuće za prodaju u Novom Sadu poskupele za tri odsto. Cene kuća za prodaju u Beogradu sada su više za jedan odsto, a kod kuća za izdavanje čak šest odsto – ističe Jasmina Gavrilov Dražić.

Izdavanje

– Zanimljivo je da su, što se tiče izdavanja nekretnina, najviše pale cene u manjim gradovima. Tako je najveći pad zabeležila Subotica gde je izdavanje nekretnina pojeftinilo u proseku za 20 odsto. Nakon Subotice dolazi Kragujevac sa smanjenjem mesečne kirije od 18 odsto, a nakon njega Novi Sad gde su cene izdavanja pale za 13 odsto. Najmanji pad cena izdavanja zabeležio je Niš gde su tražene kirije snižene za šest, a nakon njega Beograd sa oko 8,5 odsto – ističe sagovornica.

Izvor: Mojnovisad.com
Foto: Ilustracija/Pixabay