Početna Gradske teme Korona virus sigurno stiže u Srbiju: Klinički centar Vojvodine je spreman!

Korona virus sigurno stiže u Srbiju: Klinički centar Vojvodine je spreman!

0

Naučnici Svetske zdravstvene organizacije objavili su da bi svet trebalo bolje da se pripremi za moguću pandemiju korona virusa. Iz ove organizacije su rekli da je prerano nazivati epidemiju pandemijom, ali i da bi sve zemlje trebalo da budu „u fazi pripravnosti”.

Većina zaraženih je u Kini, ali se i druge zemlje bore sa virusom Kovid-19 koji izaziva respiratorne bolesti, a budući da je u virus dospeo i u Italiju, gde je u rekornom roku registrovano preko 200 zaraženih osoba, dok je sedam osoba preminulo, realno je očekivati da se virus pojavi i u Srbiji.

Na nedavno održanoj konferenciji “Vojvodina u 2020” u Velikoj sali Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, na panelu posvećenom zdravlju, pod nazivom “Health in 2020: Zdravstvo Vojvodine – projekti, izazovi i vizije”, učestvovali su predstavnici Pokrajinske vlade, zdravstvenih institucija i privatnih klinika, a na panelu se, između ostalog, diskutovalo i po epidemiji i zarazi korona virusom.

Tom prilikom, prof. dr Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodine, objasnila je da Klinički centar Vojvodine poseduje adekvatan prostor, materijal i stručno osoblje, za slučaj da se oboleli od korona virusa pojave, te da su u skladu sa tim za epidemiju potpuno spremni. O čemu su sve zdravstveni stručnjaci diskutovali na panelu možete saznati OVDE.

Dečji pulmolog i alergolog Branimir Nestorović navodi da se od korona virusa razboli svaka šesta osoba, dok je kod gripa taj procenat obolelih mnogo veći, i da su retki zabeleženi primeri da su deca obolela od ovog virusa. On dodaje i da su na udaru najstariji građani sa ozbiljnim hroničnim oboljenjima.

Na pitanje da li je istina da žene ne spadaju u kritičnu grupu, dr Nestorović odgovara:
– Žene obično ne oboljevaju i smrtnost je niska – rekao je Nestorović.

Doktor Nestorović je takođe rekao da svaka teorija o tome kako se virus širi ne može se sa sigurnošću potvrditi, posebno zbog specifične situacije sa širenjem virusa u Italiji.
– Italijanska epidemija je čudna – teško je imati teoriju, a da ne bude teorija zavere – kaže on.

Na pitanje da li će virus stići u Srbiju, dr Nestorović odgovara potvrdno.
– Virus će sigurno stići – tvrdi doktor, ali dodaje da “virus slabi prolaskom kroz ljude”.

Podsetimo, najmanje sedam osoba je preminulo, a više od 200 slučajeva zaraze korona virusom potvrđeno u Italiji, usled čega su uvedene posebne mere. Usled straha da će se epidemija raširiti iz Italije na susedne zemlje, u Sloveniji i Hrvatskoj su održane vanredne sednice kriznih štabova resora zdravlja.

Od ranije je i u Crnoj Gori pod lekarskim nadzorom 46 osoba, mahom kineskih radnika koji su se vratili iz Kine nakon proslave Lunarne nove godine. Inače, jedan crnogorski državljanin je zaražen korona virusom i on je u karantinu na kruzeru “Dajmond princes” u Japanu.

Izvor: Srbija Danas/TV Prva/NsHronika
Foto: Pixabay