Početna Gradske teme Kovid bolnica u Novom Sadu pri kraju, predsednik obišao radove

Kovid bolnica u Novom Sadu pri kraju, predsednik obišao radove

0

U Novom Sadu su u toku završni građevinski radovi na novoj kovid bolnici, koji će, kako je planirano, biti okončani do kraja meseca, a danas ih je obišao i predsednik Aleksandar Vučić.

Otvaranje kovid bolnice na novosadskom Mišeluku, koja se prostire na 19.500 kvadrata, odnosno prijem pacijenata, planirano je za pocetak septembra.

Bolnica će imati 220 kreveta na intezivnoj i 404 kreveta na poluintezivnoj nezi, a kako je planirano, osim bolničke zgrade koja će imati tri lamele, imaće i kuhinju, magacin, magacin apoteke, kapelu, kotlarnicu i prostor za medicinske gasove uz prateće parkinge i druge saobraćajne površine.

U samoj bolnici će biti i dve operacione sale, angio sala, dva rendgena, dva skenera, odeljenja sa ultrazvukom, endoskopija, laboratorija, pet ambulanti i osam dijaliznih mesta.

Direktorka KCV dr Edita Stokić istakla je da će kovid bolnica u Novom Sadu imati banku krvi, koju dve prethodno izgrađene, u Batajnici i Kruševcu, nemaju, što je, prema njenim rečima izuzetno važno.

Ona je prenela i da su kovid pacijenti u KC Vojvodine smešteni na Infektivnoj klinici, ali da su juče u toj ustanovi prvi put posle dužeg vremena premašili broj slobodnih mesta, pa su pacijente koje su morali da prime na bolničko lečenje, hospitalizovali na Klinici za rehabilitaciju.

“Bili smo prinuđeni da upravo juče otvorimo jednu kovid jedinici na toj klinici”, rekla je dr Stokić.

Predsednik Vučić je istakao da je gradnja bolnice veoma važna ne samo za Novi Sad, već i za celu Vojvodinu.

Slušaćemo struku, ali mora da se poštuje Ustav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi zahteva za uvođenjem kovid propusnica kaže da će se i dalje slušati struka, ali da mora da se obrati pažnja na poštovanje Ustava.

Na pitanje šta kaže na predloge virusologa Milanka Šeklera i epidemiologa i člana Kriznog štaba Predraga Kona o uvođenju kovid propisnice za one koji su se vakcinisali ili su testirani kao negativni na kovid, rekao da je to teško pitanje.

„Naravno slušaćemo struku, ali moramo da obratimo pažnju na poštovanje Ustava. Slušaćemo struku, ne možemo da se unervozimo i da ne slušamo i ono što nam se možda ne sviđa. Moramo da razgovaramo i vidimo šta možemo da uradimo“, objasnio je on.

Vučić: Nova bolnica na ponos svih, pravimo najbolje kapacitete

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, tokom obilaska radova na novoj kovid bolnici u Novom Sadu, trećoj u Srbiji, da je ona završena za manje od četiri meseca, na šta je ponosan, ali i konstatovao da kovid brojke ponovo rastu, ali da je i gradnja takve ustanove način da se pravljenjem novih, boljih kapaciteta, uz nabakvu vakcina, država bori protiv epidemije korona virusa.

“Na 15-ak dana smo od otvaranja nove kovd bolnice u Novom Sadu. Stvarno sam ponosan, jer za manje od četiri meseca, država će uspeti da izgradi veleleonu bolnicu”, rekao je Vučić.

Dodao je da će nova bolnica u Novom Sadu biti i nešto bolja od kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu, jer se gradeći te ustanove, uvidelo šta je još potrebno, pa će, novosadska kovid bolnica, primera radi, imati banku krvi.

“Služiće na ponos svih građana, Sbrije, Vojvodine, Novog Sada… To će i Beogradu olakšatri, jer je bio veliki pritisak na Batajnicu i druge bolnice”, rekao je Vučić.

On je izrazio zabrinutost zbog rasta broja inficiranih korona virusom.

“Raste broj iz dana u dan, jutros značajnije raste u odnosu na prošlu subotu. Videćemo. Vidi se da tamo odakle su ljudi najviše putovali i gde je najviši standard, najbrže napreduje korona”, rekao je Vučić.

Istakao je da je ovo način da se država tome suprotstavi.

“Da napravimo najbolje zdravstvo, kapacitete, da država obezbedi vakcine, da moli ljude da se vakcinišu, da obezbedi najbolje bolnice”, rekao je Vučić.

Primetoi je da se u Srbiji gotovo ništa nije gradilo poslednjih 50 godina, do pre nekoliko godina.

“Kada sam došao u Niš, tamo je bila livada, a danas se nalazi jedan od najmodernijih kliničkih centara u Jugoistočnoj Evropi. Do kraja ove godine zarvšavamo prvu fazu izgradnje KCS u Beogradu, sledeće godine u potpunosti. Krenulo je uklanjanje dela objekata KC Vojvodine. Posle toga kreće i KC Kragujevca”, pobrojao je Vučić.

Zahvalio je svim koji su angažovani na izgradnji kovid bolnice u Novom Sadu.

“Hvala što ste brzo i odgovorno uradili posao. Nisam bio siguran da će za četiri meseca sve da bude gotovo, ali to pokazuje koliko se Srbija promenila i koliko imamo komapnije na koje možemo da seoslonimo, da će posao da urade brzo i kvalitetno. To pokazuje i da je Srbija spremna i sposobna da brzo odreaguje na krizu”, rekao je Vučić.

“Ništa nismo uradili decenijama, sve je bilo stalo, prestalo da se gradi.. Sada to radimo. Želim vam puno uspeha i što manje pacijenata ovde”, rekao je Vučić.

Prema ranijim najavama, gradnja bolnice bi trebalo da košta ukupno 4,15 milijardi dinara, a sredstva su izdvojena iz republičkog budžeta i budžeta Grada Novog Sada, koji je za to opredelio 250 miliona dinara.

Kovid bolnica u Novom Sadu, treća u našoj zemlji, namenjena za lečenje pacijenata zaraženih virusom korona sa srednjom i teškom kliničkom slikom, počela je da se gradi krajem aprila.

Tada su kamen temeljac položili predsednik Vučić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Vučević: Obećanje ispunjeno, predaja nije opcija

„Obećanje je ispunjeno, radovi na kovid bolnici na Mišeluku, u Novom Sadu, bliže se kraju i srećan sam što naš grad dobija ovako važan i neophodan objekat. Sa predsednikom Vučićem sam se uverio koliko su naši radnici vredni i svesni da vodimo borbu sa podmuklim protivnikom, jer epidemija se pritaji, ali onda napadne novom snagom. Mi ne čekamo, već smo reagovali na vreme i pripremili bolnicu sa 624 bolničke postelje, od kojih je 220 na intenzivnoj, a 404 su na poluintezivnoj vezi. Očekujem značajan porast vakcinisanih građana posle sezone odmora, jer samo tako možemo epidemiju držati pod kontrolom. Predaja nije opcija!“, objavio je ovim povodom gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na svom Instagram nalogu.

Bolnica na Mišeluku u potpunosti će biti u funkciji lečenja kovid pacijenata, a po okončanju borbe protiv virusa korona, objekat će biti u sklopu Kliničkog centra Vojvodine, biće pretvoren u Gradsku bolnicu.

U toj bolnici lečiće se Novosađani, ali i žitelji iz cele Vojvodine.

U Srbiji je u poslednjih nekoliko nedelja počeo da raste broj novozaraženih virusom korona, a samim tim i broj hospitalizovanih.

Virus korona juče je potvrđen kod još 1.072 osobe, od testiranih 11.324 uzorka.

Od posledica zaraze, prema jučerašnjem izveštaju, preminulo je šest osoba, a na respiratorima su 25 pacijenata.

Izvor: Dnevnik
Foto: Miloš Vučević / Facebook