Početna Gradske teme Do kraja 2023. na Grbavici vrtić za oko 140 dece

Do kraja 2023. na Grbavici vrtić za oko 140 dece

0

Na mestu nekadašnje policijske stanice na Grbavici biće izgrađen novi vrtić i nedavno je počelo raščišćavanje poseda i rušenje starih objekata na uglu ulice Miše Dimitrijevića i Kola srpskih sestara.

Na tabli s obaveštenjem o radovima kao rok za završetak naveden je 13. decembar naredne godine, s tim da je građevinska dozvola izdata 20. septembra, dok su radovi prijavljeni 6. decembra.

Gradnja nove predškolske ustanove koštaće 298,6 miliona dinara s PDV-om (298.617.160), a Uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove ugovor je zaključila s firmom “A.R.J tehnology” iz Novog Sada, kao nosiocem posla, koja je na tenedru učestvovala s novosadskim preduzećima “Intec” i “Neo inženjering”, kao i “BS-project” iz Valjeva, “Eko-metal” iz Vrdnika i “Jelisavac klimatizacija company” iz Beograda.

Na tri parcele, ukupne površine 2.139 kvadratnih metara, nalaze se se tri objekta, čije je rušenje već počelo, a po projektu novosadske firme “Pyramid ing” biće izgrađena jednospratna zgrada predškolske ustanove. Planirana neto površina objekta je 1.324 kvadrata, odnosno bruto 1.540.

“U prizemlju vrtića organizovani su ulazni vetrobran, vezni hodnik, sobe za decu, kancelarije za administraciju, prostorija za odmor zaposlenih, sanitarni čvorovi za zaposlene, prostorija za preventivni zdravstveni rad i izolaciju bolesne dece, održavanje, perionica, distributivna kuhinja, ostava, prostorija za pomoćno osoblje, ulaz za hranu, kotlarnica i ostava za smeštaj didaktičkih sredstava”, objašnjeno je u projektnoj dokumentaciji objavljenoj na portalu javnih nabavki.

Novu predškolsku ustanovu na Grbavici, koja će biti izgrađena na mestu nekadašnje policijske stanice, pohađaće oko 140 mališana, od tri do sedam godina, a, kako je objašnjeno, svaka prostorija za decu imaće pristup sanitarnom čvoru sa umivaonicima, toaletima i tušem. Prizemlje i sprat povezivaće armirano-betonsko stepenište, dok su na spratu objekta predviđene sobe za decu, sa pripadajućim sanitarnim čvorovima, hodnik, pomoćna kuhinja sa ostavom, prostorija za održavanje higijene, kao i fiskulturna sala sa sanitarnim blokom.

Podsećanja radi, policijska stanica na čijem mestu će biti sagrađen novi vrtić, zatvorena je pre oko pet godina. Nakon toga, Grad je odlučio da na tom posedu bude izgrađen objekat predškolske ustanove, pa je u skladu s tim urađena i nova planska dokumentacija.

Izvor: Dnevnik.rs/J. Vukašinović
Foto: UGZI Novi Sad