Početna Projekti Valjevo se priključilo projektu “Zelena Srbija”

Valjevo se priključilo projektu “Zelena Srbija”

0

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) u saradnji sa gradom Valjevom i kompanijom Color Media Communications, realizovao je akciju sadnje drveća u Valjevu u okviru projekta “Zelena Srbija”.

Sadnja se realizovala u Spomen-parku Vidrak koji se nalazi na brdu Vidrak iznad Valjeva na površini od oko tri hektara u čijem centralnom delu dominira Spomenik borcima revolucije poznatiji kao Spomenik Stevanu Filipoviću koji je posvećen istoimenom narodnom heroju i partizanskim borcima ovog kraja.

Sadnji su prisustvovali: Dragutin Kuzmanović, direktor JP “Agrorazvoj-valjevske doline Valjevo”, Predrag Ivanović, šef kabineta Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije i Đorđe Čolić, inženjer šumarstva, JP “Agrorazvoj-valjevske doline Valjevo”.

Dragutin Kuzmanović, direktor JP “Agrorazvoj-valjevske doline Valjevo”, ispred grada Valjeva pozdravio je realizaciju ovakvih akcija i napomenuo da su u okviru akcije zasađene sadnice lipe i javora.

“Cilj projekta “Zelena Srbija” je ozelenjavanje i pošumljavanje lokalnih samouprava i opština, Javno preduzeće Agrorazvoj-valjevske doline i Grad Valjevo sa zadovoljstvom podržavaju ovakvu akciju. Nezavisno od današnje sadnje, tokom ove godine zasadili smo i 173 stabla u Park-šumi Pećina, i u budućnosti ćemo sve akcije koje su vezane za pošumljavanje našeg grada u potpunosti podržavati”, istakao je Kuzmanović.

Đorđe Čolić, inženjer šumarstva u Javnom preduzeću “Agrorazvoj-valjevske doline Valjevo”, napomenuo je da je u koordinaciji sa Direktoratom odabrano da se na prostoru Parka Vidrak zasade određene vrste autohtonih lišćara.

“Za današnju sadnju odabrali smo sadnice lipe i dekorativnog javora, likvidambara, sa sepcifičnom krošnjom i bojom lišća. Prilikom dosadašnjih sadnji veliku pažnju posvećivali smo Parku Pećina, iz želje da Park Vidrak ne ostane zapostavljen ovoga puta smo se odlučili za njegovo pošumljavanje i ulepšavanje. U okviru kampanje “Zelena Srbija” realizovali smo i sadnju na Divčibarama, kada su zasađene sadnice crnog bora, a nedavno smo obišli zasađene parcele i mogu da kažem da se oko osamdeset odsto sadnica primilo”, istakao je Čolić prilikom sadnje.

Predrag Ivanović, ipred Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, zahvalio se gradu Valjevu na spremnosti da se odazove akciji i prilici da sadnju realizujemo u ovom gradu.

“Naš projekat uspešno realizujemo već treću godinu zaredom. Valjevo, kao i ostale lokalne samouprave, prepoznale su akciju “Zelena Srbija” kao idealnu mogućnost za promociju značaja pošumljavanja naše zemlje i očuvanja prirode koja nas okružuje. A vidimo da Valjevo zaista obiluje prelepim parkovima i zelenim površinama u neposrednoj blizini grada. S obzirom na veliku zainteresovanost i odaziv opština i gradova u Srbiji, projekat ćemo sa zadovoljstvom nastaviti da sprovodimo i u narednom periodu. Takođe, moram da napomenem, imamo i veliku podršku diplomatskih predstavništva u našoj zemlji koja su se u značajnoj meri priključila projektu i sa nama obilaze gradove i učestvuju u procesu sadnje, a shodno svojim mogućnostima ostvaruju i saradnju sa lokalnim samoupravama”, napominje Ivanović.

Projekat “Zelena Srbija” do sada je realizovan u brojnim gradovima i opštinama širom Srbije. Valjevo je dvadeset deveti grad po redu koji se priključio projektu i u kojem se sadnja realizovala.

Kampanju su podržale kompanija Eurobank Direktna i Javno preduzeće “Vojvodinašume”.

Foto: Goran Zlatković