Početna Gradske teme Kreće deratizacija leve i desne obale Dunava u centru grada

Kreće deratizacija leve i desne obale Dunava u centru grada

0

Ekipe “Ciklonizacije” počeće danas, 13. marta, sistematsku deratizaciju leve i desne obale Dunava u strogom centru grada, duž Sunčanog Keja, Keja Žrtava Racije i Petrovaradinskog Keja.

Reč je o neophodnoj akciji čije je cilj zaštita zdravlja stanovništva i održavanja populacije štetnih glodara na biološkom minimumu, a apeluje se na vlasnike kućnih ljubimaca da duž Beogradskog keja (od broda Cepelin do kanala DTD), i Petrovaradinskog keja (od restorana Akvadoria do plaže Oficirac) ne puštaju svoje ljubimce sa povoca, posebno duž donjeg platoa keja uz samu obalu Dunava.

U okviru sistematske akcije zaštite zdravlja građana od štetnih glodara koja se provodi na teritoriji Grada Novog Sada naše ekipe izvode deratizaciju domaćinstava, podruma i zajedničkih prostorija stambenih zgrada, kao i deratizaciju kanalizacione mreže. Monitoring glodara na terenu, koji se sprovodi u okviru akcije, pokazao je povećanu aktivnost glodara vrste sivi pacov (Rattus norvegicus) u gradskom jezgru – odnosno duž leve i desne obale Dunava. Kako bi sprečili migraciju pacova ka naseljenoj zoni, posebno u slučaju najavljenih visokih vodostaja reke Dunav, pripremili smo tretman koji će od ponedeljaka biti izveden duž leve i desne obale.

Obučeni DDD operativci našeg preduzeća postavljaće namenski biocidni mamak u aktivne rupe pacova u urušenim delovima oplate keja, kako biocid ne bi bio dostupan neciljanim organizmima. U navedenom periodu, operativci će svakodnevno obilaziti tretirane pozicije i uklanjaće uginule glodare, kao i biocid, ukoliko usled aktivnosti glodara dospe u otvorenu sredinu. Ipak, još jednom apelujemo na vlasnike kućnih ljubimaca, da ih iz predostrožnosti na navedenom prostoru ne puštaju sa povodca.

Iz Ciklonizacije podsećaju da pacovi mogu da izazovu velike ekonomske štete, da povećavaju rizik od pojave požara na instalacijama, ali i da šire zoonoze prenosive na čoveka i kućne ljubimce među kojma su najpoznatije bruceloza, leptozporioza, tuberkuloza, kuga, salmonela, slinavka, šap, besnilo, hemoragučna groznica i trihineloza.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: FaceBook/Ciklonizacija Novi Sad