Početna Gradske teme Kreće obnova kuće Mileve Marić Ajnštajn

Kreće obnova kuće Mileve Marić Ajnštajn

0

R6xk062rCiiqxB9y

Prvi potez u vraćanju starog sjaja kući dvoje velikana fizike biće ponovno postavljanje spomen-table na kući u februaru, posle gotovo cele decenije, a potom sledi i renoviranje fasade.

– Spomen-ploča na kući u Kisačkoj ulici, u kojoj su boravili Mileva Marić i njen suprug Albert Ajnštajn, postojala je, ali su je vandali skinuli. Postavićemo novu 1. februara, a nakon toga planiramo i da obnovimo fasadu. Potrebno je da projekat obnove fasade prođe skupštinsku proceduru i javne nabavke, što bi trebalo da se dogodi ove ili sledeće godine. Potom ćemo na obnovljenu fasadu postaviti posebnu spomen-ploču od bronze ili mermera. Pokraj kuće će biti postavljena i posebna tabla na nemačkom, engleskom i srpskom jeziku, kako bi turisti mogli podrobnije da se upoznaju s istorijskim činjenicama u vezi sa kućom koja je spomenik kulture – kaže direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture mr Siniša Jokić.

Porodična kuća Mileve Marić i Alberta Ajnštajna u Novom Sadu biće obnovljena, a u njoj će biti napravljena i spomen-soba poznatih naučnika.

Nakon revitalizacije fasade, u Zavodu imaju ideju da u samoj kući postave spomen-sobu, ali je, kaže Jokić, potrebno rešiti imovinsko-pravne odnose.

Obeležje na kom je pisalo da je bračni par Ajnštajn boravio u toj kući postavljano je nekoliko puta, a svaki put je ukradeno sa zida kuće. Prvi put je postavljeno 1975. godine, a na njemu je pisalo: “U ovoj kući su boravili 1905. i 1907. godine Albert Ajnštajn, tvorac teorije relativiteta, i njegov naučni saradnik i supruga Mileva”.

Ajnštajn je bio u Novom Sadu 1905. godine, kada je svetu prvi put predstavljena teorija relativiteta.

Kuća čiju je izgradnju finansirao Milevin otac, oficir Šajkaškog bataljona Miloš Marić, u lošem je stanju. Fasada je oštećena, a kako je navedeno u “Umetničkoj tipografiji Novog Sada” Donke Stančić, ovaj spomenik kulture je “neodržavan, primetno je prisustvo vlage, a malo dvorište je nesređeno”.

Inicijativa da se osnuje muzej Mileve i Alberta u toj kući prvi put je pokrenuta 2007. godine. Tada se njihov unuk Bernard Cezar Ajnštajn obratio gradu Novom Sadu, izrazivši spremnost da se kuća pokloni Novosađanima ukoliko jedna prostorija postane muzej posvećen naučnicima. Međutim, Bernard Ajnštajn je u međuvremenu preminuo i do realizacije ovog projekta nikada nije došlo.

Grad je nakon toga obavestio ostale zakonske naslednike, ali dalje od toga se nije odmaklo.

Iako je kuća pod zaštitom kao spomenik kulture, o njoj su se do sada brinuli njeni stanari. Kuća ima oko 300 kvadrata i u njoj živi nekoliko porodica.

Izvor: Blic
Foto: vojvodinacafe.rs