Početna Gradske teme Ministar i gradonačelnik razgovarali o razvoju obrazovanja u Novom Sadu

Ministar i gradonačelnik razgovarali o razvoju obrazovanja u Novom Sadu

NS1

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je danas u Novom Sadu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem o pravcima razvoja obrazovanja i optimizaciji školskog prostora.

Kako se navodi u saopštenju, Šarčević je rekao da je u Beogradu završena optimizacija mreže škola i to uz puno poštovanje veličine škole, blizine, saobraćajne situacije i interesa roditelja, i ocenio da bi se taj isti model mogao primeniti u Novom Sadu.

NS5

– Najpre je potrebno da sagledamo situaciju i vodimo računa o tome da su sve to naša deca, od predškolskog do visokog obrazovanja. Prvi put ozbiljno insistiramo na ranoj pismenosti ali moramo iskoristiti i trend koji je dobio priznanje Svetskog ekonomskog foruma. Problem kapaciteta vrtića u Novom Sadu biće bar delimično rešen kroz kredit Svetske banke koji bi trebalo da bude potpisan sledećeg meseca – rekao je Šarčević.

Gradonačelik Novog Sada je istakao da je predškolsko obrazovanje i kapacitet predškolske ustanove najveći problem, jer su iz godine u godinu liste čekanje sve veće.

NS4

– Veliki problem je i sama organizacija, jer su svi vrtići deo jedne predškolske ustanove pa je plan da se ona podeli na pedagoške celine – rekao je Vučević i dodao da će uskoro započeti i analizu kako urbanistički rešiti problem proširenja studentskog grada.

Nakon sastanka ministar i gradonačelnik su obišli Osnovnu školu “Nikola Tesla”.

Izvor: Beta
Foto: mpn.gov.rs