Početna Gradske teme Pomoć romskoj deci u učenju

Pomoć romskoj deci u učenju

0

back-to-school-1416942-639x424

Humanitarni centar Novog Sada u saradnji sa pojedinim školama organizuje besplatnu dopunsku nastavu i pruža podršku romskoj deci u učenju.

Danas, kada su privatni časovi skupi, ta deca pomoć volontera i odgovore na sva dodatna pitanja iz gradiva dobijaju besplatno.

Projekat podrške romskoj deci traje od 2003. godine. U toku školske godine nastava se realizuje u školama, a kada je nema, učenici i volonteri sele se u prostorije Humanitarnog centra.

– Dok traje projekat mi radimo u školama, baš tu gde su deca jer nam je mnogo logičnije i roditelji onda znaju gde mogu da šalju decu, sa kim će da rade, jednostavno sredina koja je deci poznata, a sa druge strane tu smo i za školu da pomognemo njima kada oni možda ne mogu da stignu da obrade sve lekcije, mi smo tu da uskočimo i da pomognemo – kažu u centru.

Nastava se odvija vikendom i traje dva sata, a ovo je jedinstvena prilika za decu da pitaju ono što im nije bilo jasno na časovima i da domaće zadatke rade uz nečiju pomoć.

– Najteža je bila matematika, ali kad je počela dopunska, sad mi je malo lakše zato što nastavnici dolaze pa nas uče, i pomalo isto srpski, pa smo ovde redovno došli pa smo učili – kažu deca.

Volonteri rade u grupama, gde ih je najčešće petoro, i ističu da dva sata nedeljno nekada nije dovoljno. Međutim, časovi nisu vremenski ograničeni, te svako dete ima pravo da postavlja dodatna pitanja za oblasti koje mu se čine nejasnim.

– Pa ne bih baš rekla da predajemo, više da se družimo i više je to kroz igru. Oni dolaze subotom da se druže a ne da uče – kažu u centru.

Iako volonteri uglavnom nisu profilisani za predavače, uz konsultovanje sa učiteljicama i pedagoškom službom, mladi Romi lakše savladavaju školsko gradivo.

Izvor: RTV
Foto: Freeimages/Pixabay