Početna Gradske teme “Kritična masa”: Biciklisti obišli zelene i manje zelene oaze

“Kritična masa”: Biciklisti obišli zelene i manje zelene oaze

0

Novosadski biciklisti, skejteri i roleraši odvozali su prvu ovogodišnju “Kritičnu masu”, tradicionalnu vožnju po Novom Sadu, a povodom Dana planete Zemlje.

Prema podacima organizatora, prisustvovalo je oko 600 biciklista. Oni su se, kao i svaki put, okupili u Limanskom parku, odakle je vožnja krenula Šekspirovom i Narodnog fronta do Bulevara Evrope.

Biciklisti su potom skrenuli u Radomira Raše Radujkova i izašli na Bulevar Slobodana Jovanovića, te na Bulevar vojvode Stepe i, kroz Kornelija Stankovića, u Rumenačku.

Bulevarom kralja Petra vožnja se nastavila do Bulevara oslobođenja, a kroz Jevrejsku su biciklisti izašli na Bulevar Mihajla Pupina i Modene, kako bi na Trgu slobode završili vožnju.

U vožnji je učestvovao veliki broj mališana sa svojim roditeljima, a mnogi Novosađani poveli su i svoje ljubimce u jednočasovni obilazak zelenih i manje zelenih oaza Novog Sada.

Svaka, pa i ova vožnja, služi podsećanju da su biciklisti ravnopravni učesnici u saobraćaju, te da je neophodno ulagati u održavanje i izgradnju biciklističkih staza. Iz godine u godinu Novi Sad beleži veći broj biciklisti na ulicama, ali izostaje ulaganje u staze kojima bi se oni bezbedno kretali.

Takođe, danas je Novosadska biciklistička inicijativa, organizator Kritične mase, ukazala na značaj ozelenjavanja grada i održavanja zelenih površina, kojih je u Novom Sadu sve manje.

Učesnici vožnje su na kraju rute, kao i svakog puta, u isto vreme podigli svoje dvotočkaše.

Naredna vožnja je 3. juna, a više informacija biće poznato naknadno.

Izvor: 021
Foto: Pixabay