Početna Gradske teme Kritična masa i tribina povodom Dana bez automobila sutra u Novom Sadu

Kritična masa i tribina povodom Dana bez automobila sutra u Novom Sadu

0

Tradicionalna kritična masa, ali i tribina “Biciklisti pitaju grad“, održaće se u četvrtak, 22. septembra, u Novom Sadu povodom Dana bez automobila.

Kao i ranije, početak vožnje je u 17h u trajanju od jedan sat, prosečnom brzinom od 10km/h.

Cela vožnja će ići uz pratnju policije, kao i redara Novosadske biciklističke inicijative, koji pomažu tokom cele vožnje.

Ruta ovog puta kreće sa Subinog platoa, u Limanskom parku, i kretaće se dalje ulicama: Bulevar oslobođenja, Bulevar Cara Lazara, Bulevar Evrope, Hadži Ruvimova, Braće Popović, Bulevar kralja Petra I, Bulevar oslobođenja, Jevrejska, Bulevar Mihajla Pupina, Žarka Zrenjanina, Stražilovska, Bulevar Cara Lazara gde vožnju završavamo kod zapadnog službenog ulaza SPENS-a.

Nakon vožnje, za 18.15h zakazana je tribina “Biciklisti pitaju grad”.

Na ovom događaju svi će imati priliku da postave pitanja učesnicima, odnosno predstavnicima Agencije za bezbednost saobraćaja, Saobraćajne policije, Uprave za saobraćaj i puteve, Uprave za građevinsko zemljište i investicije i Novosadske biciklističke inicijative.

Kritična masa za cilj ima da skrene pažnju na bicikliste kao učesnike u saobraćaju,ali i da iznese one probleme koje najviše tište bicikliste, bilo to infrastruktura koja nije bezbedna, ili infrastruktura koja ne postoji kao i bezbednosne elemente u vidu saobraćajne siganlizacije, horizontalnih oznaka i obeleženih prelaza.

Takođe, jedan od ciljeva i jeste upravo promocija bicikla kao ekološki prihvatljivog prevoznog sredstava.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay