Početna Gradske teme Kroz kulturnu baštinu Bača i okoline: Dani Evropske baštine premašili sva očekivanja

Kroz kulturnu baštinu Bača i okoline: Dani Evropske baštine premašili sva očekivanja

0

Kulturno-turistička manifestacija DANI EVROPSKE BAŠTINE, koju građani opštine Bač sa ponosom organizuju više od deceniju ipo, premašila je sva očekivanja posetilaca.

Najviše sopstvenim sredstvima, ali i uz pomoć Pokrajinskih sekretarijata, entuzijasti i poklonici kulture i kulturne baštine, organizovali su jedan od najboljih događaja u poslednjoj deceniji. Na ruku organizatorima ove godine je išlo i lepo vreme, a Tvrđava ni jednog momenta nije bila prazna.

Gosti, učesnici i domaćini su druženje započeli defileom kroz Bač, a na ulasku u bačku lepoticu sačekali su ih vitezovi. Usledilo je obraćanje predsednika opštine Bač, Borislava Antonića, koji je istakao da je ovaj događaj idealna prilika da se posetiocima i gostima pokaže kako u miru i slozi, u multikulturalnoj sredini, žive brojni narodi.

„Kroz kulturnu baštinu Bača i okoline, svetu prenosimo isti ovaj duh i naroda koji žive u celoj Srbiji, a folklor, tradicija, običaji, pesma, igra i sinergija svega toga zajedno, čine nam se ponekad kao golub mira.“ – naglasio je Antonić.

Zbog predaka od kojih su sve ovo nasledili, zbog sadašnjosti koju teže da učine što perspektivnijom, a najviše zbog pokoljenja, sebi su zadali zadatak da zajednički nastave da rade na unapređenju i zaštiti kulturnog i multinacionalnog identiteta i prepoznatljivosti.

Predsednik Antonić se zahvalio svima koji im pomažu da na ovom putu istraju, i rekao da će on i njegovi saradnici otvoriti vrata drevnog Bača svim dobronamernim stručnjacima i saradnicima.

Publici su se obratili i prisutni zvaničnici, a onda je usledio kulturno-umetnički program horova, orkestara, folklornih ansambala i drugih izvođača.

Osmi put, u okviru Dana evropske baštine, jedan od organizatora je i Udruženje KEK ISKON, koji se posebno diči tradicionalnom Likovnom kolonijom IZRAZ. U Koloniji osim slikara iz opštine Bač učestvuju i umetnici iz okoline, a njen sastavni deo je i likovna radionica sa decom.

Vitezovi Beli orlovi su takođe zabavili publiku svojim performansima , viteškim igrama i prikazom segmenata iz srednjovekovnog sela, a pred kraj manifestacije, u Franjevačkom samostanu održan je tradicionalni koncert horske duhovne muzike.

Krunu manifestacije poneo je večernji koncert popularne pop zvezde Goce Tržan, koja je uz kvalitetan program i tradicionalni vatromet, još jednom pokazala profesionalizam na bini i neskrivene simpatije prema bačkoj publici.

 

Autor teksta: Gordana Bjelajac
Foto: Mladen Sekulić, Gordana Bjelajac