Početna Kultura Gradski hor “Neven” iz Bača proslavio dve decenije postojanja

Gradski hor “Neven” iz Bača proslavio dve decenije postojanja

0

Tačno dvadeset godina rada, mešoviti Gradski hor NEVEN iz Bača, proslavio je u okviru Dana evropske baštine, u Baču.

Na tradicionalnom koncertu horske duhovne muzike, koji se u njihovoj organizaciji, a u sklopu ove manifestacije, održava u Franjevačkom samostanu, osim domaćina učestvovali su i gosti.

Ovim horom, od osnivanja do pre dve godine, dirigovao je maestro, doktor muzike Juraj Suđi, sa kojim su uglavnom vremešni pevači dobijali i brojne nagrade, u zemlji i inostranstvu.

„Ja sam ovaj Hor, kao svoje dete, izveo do punoletstva. A onda je dete otišlo u svet. Vidim da se u svetu veoma dobro snalazi, da napreduje i da je pod odličnim rukovodstvom moga učenika, a sada i kolege Davida Bertrana.“ – rekao je Dr Suđi, pred publikom, u Baču.

Neven trenutno peva udruženo sa bačlijskim Mešovitim horom „Santa Maria“, a vrlo često i sa Kamernim horom Zvony iz Selenče, koji je takođe pod umetničkim i stručnim rukovodstvom dirigenta Juraja. Osim njih, ovoga puta je mladi David Bertran, inače maestralni harmonikaš, orguljaš i pijanista u goste pozvao i Vokalni sastav „Res Miranda“ i HKUPD „ Stanislav Preprek“ iz Novog Sada.

U impresivnom ambijentu tzv. „crne crkve“, publika je između ostalog uživala u Mokranjčevoj Rukoveti i Primorskim napjevima, u pesmama iz Dalmacije i Slavonije, Horu Jevreja i Odi radosti, a pred kraj je zasvirao i Orkestar OŠ „Jan Kolar“ iz Selenče.

Ovacije je izazvao i momenat kada je dugogodišnja članica hora Neven, Slavica Đurđević predala originalan poklon – slovačku narodnu nošnju, Renati Suđijevoj predstavnici selenčanskog Muzeja. Nošnju je iz nemačkog Bad Šekborna poslala Marija Merk Hofer, članica tamošnjeg Udruženja Podunavskih Nemaca, koja je nošnju kupila u Selenči pre četrdeset godina.

Koncertu je prisustvovao i predsednik opštine, Borislav Antonić sa suprugom, a slavljenici su se zahvalili i franjevačkom fratru, pateru Josipu Špeharu, za sve godine gostoprimstva u samostanu.

Autor teksta : Gordana Bjelajac
Fotografija : Mladen Sekulić, Gordana Bjelajac