Početna Kultura Gradski hor “Neven” iz Bača proslavio dve decenije postojanja

Gradski hor “Neven” iz Bača proslavio dve decenije postojanja

Tačno dvadeset godina rada, mešoviti Gradski hor NEVEN iz Bača, proslavio je u okviru Dana evropske baštine, u Baču.

Na tradicionalnom koncertu horske duhovne muzike, koji se u njihovoj organizaciji, a u sklopu ove manifestacije, održava u Franjevačkom samostanu, osim domaćina učestvovali su i gosti.

Ovim horom, od osnivanja do pre dve godine, dirigovao je maestro, doktor muzike Juraj Suđi, sa kojim su uglavnom vremešni pevači dobijali i brojne nagrade, u zemlji i inostranstvu.

„Ja sam ovaj Hor, kao svoje dete, izveo do punoletstva. A onda je dete otišlo u svet. Vidim da se u svetu veoma dobro snalazi, da napreduje i da je pod odličnim rukovodstvom moga učenika, a sada i kolege Davida Bertrana.“ – rekao je Dr Suđi, pred publikom, u Baču.

Neven trenutno peva udruženo sa bačlijskim Mešovitim horom „Santa Maria“, a vrlo često i sa Kamernim horom Zvony iz Selenče, koji je takođe pod umetničkim i stručnim rukovodstvom dirigenta Juraja. Osim njih, ovoga puta je mladi David Bertran, inače maestralni harmonikaš, orguljaš i pijanista u goste pozvao i Vokalni sastav „Res Miranda“ i HKUPD „ Stanislav Preprek“ iz Novog Sada.

U impresivnom ambijentu tzv. „crne crkve“, publika je između ostalog uživala u Mokranjčevoj Rukoveti i Primorskim napjevima, u pesmama iz Dalmacije i Slavonije, Horu Jevreja i Odi radosti, a pred kraj je zasvirao i Orkestar OŠ „Jan Kolar“ iz Selenče.

Ovacije je izazvao i momenat kada je dugogodišnja članica hora Neven, Slavica Đurđević predala originalan poklon – slovačku narodnu nošnju, Renati Suđijevoj predstavnici selenčanskog Muzeja. Nošnju je iz nemačkog Bad Šekborna poslala Marija Merk Hofer, članica tamošnjeg Udruženja Podunavskih Nemaca, koja je nošnju kupila u Selenči pre četrdeset godina.

Koncertu je prisustvovao i predsednik opštine, Borislav Antonić sa suprugom, a slavljenici su se zahvalili i franjevačkom fratru, pateru Josipu Špeharu, za sve godine gostoprimstva u samostanu.

Autor teksta : Gordana Bjelajac
Fotografija : Mladen Sekulić, Gordana Bjelajac