Početna Gradske teme Kubanske vakcine protiv raka pluća stižu u Kamenicu

Kubanske vakcine protiv raka pluća stižu u Kamenicu

0

institut-sremska-kamenica-onkologija

U ponedeljak bi trebalo da bude potpisan ugovor o uvozu kubanske vakcine protiv raka pluća, potvrđeno je u Ministarstvu zdravlja. Tek kada prestavnici dva instituta – CIMAB iz Havane i našeg “Torlaka” – stave svoje potpise na ovaj dokument, moći će da počne procedura oko uvoza “cimavaksa EFG”, a vakcina bi, kako pišu “Novosti”, u Srbiju mogla da stigne najranije u novembru. Zasad se zna da će u prvoj turi biti obezbeđena vakcina za 30 obolelih od karcinoma pluća: ukupno 1.680 jedinica za jednogodišnju terapiju, po 56 za svakog pacijenta.

“Cimavaks EFG”, koji se zapravo pogrešno naziva vakcinom, jer se ne daje preventivno, nego je u stvari imunološka terapija, primenjivaće se za početak u tri ustanove u Srbiji: u Klinici za plućne bolesti KCS, Kliničko bolničkom centru “Bežanijska kosa” i Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

Sa Kube prvo treba da stignu dijagnostički kompleti kojima će se utvrđivati kod kojih pacijenata ova terapija može da ima efekta. Ne prave se nikakve liste pacijenata za ovu terapiju, nego će ona biti uključivana prema zdravstvenim parametrima“, rečeno je u Ministarstvu zdravlja.

Prema protokolima CIMAB, terapija koja se primenjuje na Kubi od 2008. godine daje se u završnim stadijumima karcinoma pluća: trećem i četvrtom, pacijentima kod kojih tumorske ćelije imaju receptor za vezivanje faktora rasta. Ne zna se koliko bi među obolelima od raka pluća u Srbiji, koji se godišnje otkrije kod oko 6.300 pacijenata, moglo da bude kandidata za ovu metodu lečenja.

Terapija “cimavaksom” će u Srbiji, potvrđuju u Ministarstvu zdravlja, za pacijente biti besplatna. Nije još poznato koliko će ona koštati državu. Finansijski detalji biće precizirani ugovorom između dva instituta. Na Kubi terapija košta oko 7.200 evra po pacijentu.

Kubanska vakcina kod nas će se, u početku, primenjivati kao neregistrovani lek, na ime pacijenta. Ona se trenutno klinički ispituje u više zemalja, u toku je treća faza kliničkih studija, a centar ispitivanja je u Edinburgu u Škotskoj. Kako pišu “Novosti”, mi ćemo sačekati da se završe te kliničke studije i da počne proces registracije kod nas.

Autor: Novosti