Početna Kultura Kvartet saksofona “Quattro Temperamenti” sutra u Gradskoj kući

Kvartet saksofona “Quattro Temperamenti” sutra u Gradskoj kući

0

KoncertKvarteta fotka web

Dobitnik prve nagrade i titule laureata u disciplini kamerne muzike na Međunarodnom takmičenju “Davorin Jenko” u Beogradu 2015 – Kvartet saksofona “QUATTRO TEMPERAMENTI” svira u Gradskoj kući, u ponedeljak, 28. septembra.

Repertoar ovog sastava čine originalne kompozicije za kvartet saksofona, transkripcije, te aranžmani koji spadaju u žanr “popularnije” muzike. Na koncertu najavljenom za 28. septembar “Quattro Temperamenti” izvodiće dela Johana Sebastijana Baha, Tamare Lazić, Marka Dulića, Ivan Brkljačića i Gordana Tudora.

Koncert počinje u 20,00 sati, a ulaz je slobodan.

Kvartet saksofona “Quattro Temperamenti” čine četvorica saksofonista koji su ponikli iz klase Gordana Tudora – gostujućeg profesora, i Gabora Bunforda – stručnog saradnika na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Ansambl je osnovan u oktobru 2014. godine, dok je ime “Quattro Temperamenti” inspirisano istoimenom kompozicijom Ivana Brkljačića – kao omaž prvoj savremenoj kompoziciji srpskog kompozitora koju su stavili na svoj repertoar.

Ovaj kamerni ansambl ima nekoliko zapaženih nastupa iza sebe i nailazi na topao prijem publike i kritike. Ova četiri momka su ostvarila niz celovečernjih koncerata, koji su izazvali ovacije mnogobrojnih posetilaca, redom: u Senti, Sremskoj Mitrovici i Beogradu. Gostovali su i u emisiji “Nedeljom uveče” Radio-televizije Srbije.
Članovi kvarteta veliku važnost pridaju stvaranju novih kompozicija mladih autora, pa su tako u maju 2015. u sklopu “Izloga suvremenog zvuka”, godišnjeg festivala savremene muzike u Zagrebu, uspešno premijerno izveli nekoliko kompozicija (Tamare Lazić, Đorđa Markovića i Vladimira Koraća). Reč je o prvom nastupu ovog ansambla van granica Srbije.

Umetnički vođa i mentor ovog mladog i perspektivnog sastava jeste Timea Kalmar, vanredni profesor i šef Katedre za kamernu muziku na Akademiji umetnosti.

Autor i foto: NsHronika.rs