Početna Gradske teme Kućne ljubimce moguće šetati i u vreme policijskog časa, između 20 i...

Kućne ljubimce moguće šetati i u vreme policijskog časa, između 20 i 21 čas

Vlada Srbije usvojila je izmenu ograničenja kretanja tokom policijskog časa, kako bi građani mogli da prošetaju svoje kućne ljubimce jednom tokom večeri.

Vlada je odlučila da dozvoli izvođenje kućnih ljubimaca u šetnju svakoga dana u periodu od 20 do 21 čas, počevši od sinoć, a mogu da idu najviše 200 metara od adrese stanovanja.

Takođe, nije dozvoljeno da se vlasnici ljubimaca okupljaju u grupama, već moraju da poštuju do sada donete mere Vlade Srbije.

Ranije je nekoliko udruženja za zaštitu prava životinja uputilo zajednički apel predsednici Vlade Ani Brnabić, kojim se traži da se vlasnicima kućnih ljubimaca omogući šetnja i tokom policijskog časa.

Vlasnici pasa su se sa uvođenjem policijskog časa našli u velikom problemu zbog svojih ljubimaca, jer nisu u mogućnosti da ih izvedu, kako bi obavili osnovne fiziološke potrebe.

“Apelujemo da razmotrite mogućnost da vlasnicima pasa bude dozvoljeno da prošetaju svoje ljubimce u vreme policijskog časa, tj. uveče. Radi se o kratkoj šetnji, oko 15-ak minuta, koja za cilj ima obavljanje fizioloških potreba s obzirom da su psi naučeni da fiziološke potrebe ne obavljaju u stanu nego napolju. Smatramo da bi ova dozvola omogućila smanjenje stresa kod vlasnika, jer je nemoguće objasniti psu zašto ne može da izađe, a takođe bi smanjila gužvu koja se nepotrebno stvara u periodu od 19 do 20 časova kada svi krenu napolje, s obzirom da se inače izvode u 22, 23, 24 časa ili kasnije”, navodi se u apelu, koji potpisuju udruženja “Nada za životinje – Riska”, “MIA Ar”, “Link plus” i “Feniks”.

U apelu je istaknuta želja da se građanima omogući “da i u ovoj situaciji ostanu odgovorni vlasnici”, a da pritom “ne ugroze red i disciplinu koja nam je svima neophodna u borbi s virusom”.

Izvor: 021
Foto: Pixabay