Početna Gradske teme KUD “Sveti Sava” na prijemu kod gradonačelnika

KUD “Sveti Sava” na prijemu kod gradonačelnika

kud-sveti-sava-kac

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović primili su danas članove Kulturno-umetničkog društva Sveti Sava iz Kaća, koje je osvojilo prvo mesto na 52. Međunarodnom festivalu folklora u Poljskoj.

Čestitajući igračima i rukovodstvu KUD-a na tom izuzetnom uspehu, Vučević je naglasio da su oni, osvajanjem te prestižne međunarodne nagrade, na najbolji način predstavili sebe, svoje mesto, grad Novi Sad i našu državu.

Gradska Uprava za kulturu je finansijski podržala rad i aktivnosti KUD Sveti Sava i ta podrška se “vraća na najbolji mogući način, tako što ova sjajna deca, sjajni omladinci i sjajni ljudi, ostvaruju više nego odlične rezultate”, istakao je gradonačelnik na prijemu u Gradskoj kući.

Poželevši kaćkim folklorašima uspehe i u predstojećim nastupima, Vučević je obećao da će Grad nastaviti da podržava “sve one koji to zaslužuju”, da bi Novi Sad bio “grad kulture, grad modernih kulturnih dešavanja ali istovremeno da čuvamo tradicionalne kulturne vrednosti, pa i kroz folklor”.

Predsednica KUD Sveti Sava Vujka Kvrgić zahvalila je gradonačelniku na srdačnom prijemu i na podršci koju imaju od grada i naglasila da rezultat koji su ostvarili na nedavno održanom festivalu u poljskom gradu Visli, “nije samo naš uspeh nego cele Srbije”.

Malo smo se ugledali na sportiste i naučnike iz naše zemlje, koji ostvaruju sjajne rezultate, pa smo i mi taj kulturni deo ‘pokrili’ na najbolji mogući način“, istakla je Vujka Kvrgić i dodala da će taj KUD i ubuduće nastojati da što bolje predstavlja folklore, tradiciju i kulturu naše zemlje.

KUD Sveti Sava je prvo kulturno-umetničko društvo iz Srbije koje je, u konkurenciji društava iz 17 zemalja sa gotovo svih kontinenata, osvojilo “gran pri” na tom velikom i uglednom festivalu, koji je 26. godinu zaredom takmičarskog karaktera.

Taj kaćki folklorni ansambl, pod umetničkim rukovodstvom Maksima Brekića, oduševio je svojim nastupima ne samo publiku u Poljskoj nego i stručni žiri festivala, predstavljajući se igrama sa gotovo svih prostora na kojima žive Srbi.

Autor: Tanjug
Foto: novisad.rs