Početna Gradske teme Lansiranja kraj Novog Sada: Svetsko finale raketnog šampionata na aerodromu na Čeneju

Lansiranja kraj Novog Sada: Svetsko finale raketnog šampionata na aerodromu na Čeneju

0

Svetsko finale raketnog šampionata održaće se od 25. do 27. septembra na Aerodromu Čenej.

Na šampionatu su učestvovale 62 zemlje, a njih 15 je stiglo do finala.

Po rečima direktora Svetskog finala, Dušana Radosavljević iz Komiteta za razvoj svemirskog programa iz Novog Sada, u pitanju je međunarodno takmičenje otvoreno za elitne takmičare iz celog sveta, a tu su i studentski timovi.

On ukazuje da se pobeda na ovom takmičenju smatra najvišim dostignućem u oblasti svemirskog inženjeringa.

Nakon održavanja Međunarodnog takmičenja u Srbiji u oktobru 2019. godine, kao pilot projekta, Srbija i Indija su se dogovorile da pokrenu inicijativu za osnivanje CanSat/raketnog šampionata na globalnom nivou, radi podizanja ovog programa na viši nivo, uključivanja većeg broja zemalja i studenata, na prvom mestu zbog obrazovanja, a onda i zbog promovisanja svemirskog inženjeringa. Konzorcijum Svetskog šampionata čine ustanove iz Indije, Srbije, Italije, Tunisa, Perua i Portugalije. Takmičenje će od naredne godine biti prošireno i na osnovne i srednje škole, a sam proces je u toku – kaže Radosavljević.

Postoje dve misije kada su u pitanju ova lansiranja. Prva je ta da se meri zagađenost vazduha, a druga je fizička promena na samom ‘can (konzerva) set’-u kada se pošalje signal sa zemlje. Moramo vizuelno da vidimo i mi, i žiri i publika, da se nešto desilo na satelitu da bi misija uspela. Šta će se desiti, to je stvar kreativnosti samih timova, a to ćemo videti na aerodromu – poručuje on.

Događaj će se održati 25. septembra, sa početkom u 10 časova, na aerodromu na Čeneju.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay