Početna Gradske teme Lazaru Kuzmanovu nagrada “Đorđe Tabaković”

Lazaru Kuzmanovu nagrada “Đorđe Tabaković”

Nagradu za arhitekturu “Đorđe Tabaković” za 2019. dobio je novosadski arhitekta Lazar Kuzmanov.

Ovo priznanje Društva arhitekata Novog Sada, ustanovljeno 1995. koje nosi ime jednog od pionira moderne arhitekture, dodeljuje se za izuzetan stvaralački i pregalački doprinos u ovoj oblasti i istaknuta i plodotvorna ostvarenja na teritoriji Vojvodine.

Veće Tabakovićeve nagrade u obrazloženju ukazuje na visoki kreativni domet dela Lazara Kuzmanova, stručnu i naučnu delatnost i publicistiku, rad u stručnim organizacijama i nastavi na Odseku za arhitekturu Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, kao i konstantnu angažovanost na braniku arhitekture i kulture uopšte. Po njihovoj oceni on je primer kako se razvija jedan arhitekta, učešćem na konkursima i na njima dobijenim nagradama, priznanjima i otkupima.

Graditeljski opus arhitekte Lazara Kuzmanova čini četrdesetak ostvarenja različite sadržine koje je radio sam ili u koautorstvu sa više svojih kolega, u početku najviše s Iljom Mikitišinom, a u poslednje vreme sa Miljanom Cvijetićem. U poplavi objekata formalne, dekadentne postmoderne, njegovi objekti, po mišljenju članova Veća povratili su „novo-stari“ duh gradskoj stambenoj arhitekturi. Uvođenjem pročišćenih likovnih elemenata složenih u prostudirane višebojne celine, vratili su arhitekturu u jednu od njene tri osnovne komponente – u umetnost.

Svaki objekat je u saglasju je sa okolinom. Poznavanje protekle i praćenje savremene svetske arhitekture omogućava mu da je interpretira na njemu svojstven način, bez direktnog preuzimanja oblika i rutine. U obrazloženju su navedene i neke od stambenih zgrada u Novom Sadu koje je projektovao Lazara Kuzmanov sa detaljima koji prerastaju u simbol čineći ih posebnim i prepoznatljivim. Izdvajaju se crveni kvadrat na zgradama u ulicama Cara Dušana i Cara Lazara, plava stola u ulici Danila Kiša, plavi medaljoni u Železničkoj ulici, igra belih parapeta i kontinualnih prozorskih traka u ulici Laze Nančića, lođama razlučeni uglovi u ulici Stanoja Stanojevića i Železničkoj, igra crno belih polja u ulici Vase Stajića.

Za realizacije i projekte Kuzmanov je dobio dvadesetak nagrada i priznanja, izlagao je na desetak izložbi od kojih su dve bile samostalne, a kao ovogodišnjem laureatu biće mu priređena i monografska postavka na kojoj će mu biti uručena i nagrada.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Pexels