Početna Gradske teme Lekari Kliničkog centra Vojvodine jedini u Srbiji izvode operacije tumora mozga na...

Lekari Kliničkog centra Vojvodine jedini u Srbiji izvode operacije tumora mozga na pacijentima u budnom stanju

0

Tim lekara Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Vojvodine jedini u Srbiji izvodi operacije tumora mozga na pacijentima u budnom stanju. Od ukupno 150 operacija tumora, izvedenih prošle godine, 15 je bilo na pacijentima koji su tokom zahvata bili potpuno svesni, pritom sposobni da razgovaraju sa lekarima, pa čak i da – čitaju novine.

Ove operacije nisu bolne za pacijente, jer dobijaju lokalnu anesteziju, a primenjuju se u slučajevima kada je tumor veoma blizu centra za govor. Prednost ovakve metode je u tome što lekar može da razgovara s pacijentom tokom zahvata, čime se smanjuje mogućnost da tokom operacije bude povređen njegov centar za govor u kori velikog mozga.

Upravnik Klinike za neurohirurgiju i pomoćnik direktora za hirurgiju Petar Vuleković kaže da je ovaj uspeh KCV rezultat timskog rada sedmoro specijalista i nabavke savremenih medicinskih mikroskopa i aparata.

“Pacijenti sami odlučuju da li žele da se ova operacija obavi u budnom stanju. Nije važno samo da pacijenti koriste moć govora tokom zahvata, već da savršeno razumeju šta ih pitamo. Uoči intervencije u budnom stanju, pacijenti najpre budu podvrgnuti psihološkoj pripremi. Bilo je, ipak, slučajeva da se opredele za zahvat “otvorenih očiju”, a zatim dobiju napad panike usred operacije. Tada se proces zaustavi dok se pacijent ne umiri”, pojašnjava dr Vuleković.

Dosadašnje iskustvo lekara KCV pokazalo je da se većina pacijenata radije opredeljuje za zahvat u budnom stanju. Ove operacije su veoma složene i u nekim slučajevima mogu da potraju i četiri do pet sati.

Članovi tima dr Vulekovića – doc. dr Sanja Vicković – specijalista anesteziolog, dr Vedrana Karan, neurofiziolog, i dr Bojan Jelača, specijalizant neurohirurgije – kažu da su za njih ovakve operacije ujedno izazov i zadovoljstvo, jer svojim pacijentima mogu da pruže lečenje u skladu sa trenutnim svetskim standardima.

Autor: Novosti
Foto: Pixabay