Početna Gradske teme Lekari podsećaju Novosađane na značaj vakcinacije

Lekari podsećaju Novosađane na značaj vakcinacije

ThinkstockPhotos-494387169

Novosadski Dom zdravlja obeležiće 11. po redu Evropsku nedelju imunizacije od 11. do 17. aprila, tokom koje će medicinski radnici podsetiti građane na značaj vakcinacije.

Tokom nedelju dana, radnici Doma zdravlja organizovaće akcije kojima će kroz edukaciju i podsećanje ukazati na značaj zaštite svakog pojedinaca od bolesti koje se mogu sprečiti vakcinacijom. Oni će tom prilikom ukazati i na posledice nevakcinacinisanja.

Viša medicinska sestra i koordinatorka imunizacije Dragana Kostadinović za 021.rs kaže da se značaj vakcinasanja ne ogleda samo u sprečavanja epidemija.

Vakcinisanje ima i svoju socio-ekonomsku stranu, što se često zapostavlja. Deca obolela od, na primer, dečije paralize su trajni invalidi pre svega za sebe, ali i za svoju porodicu i društvo. Oni su sprečeni da rade, a to bi se sprečilo vakcinisanjem -komentariše Kostadinović.

Poslednjih godina se sve više vodi polemika o negativnim efektima vakcinacije, zbog čega mnogi roditelji izbegavaju da vakcinišu svoju decu. Naša sagovornica objašnjava da vakcina, kao i svaki drugi lek ima svoje uobičajne nuspojave, te da postoje ređe postvakcionalne pojave, poput autizma.

To su zaista retki slučajevi, ali se obično to navodi kao negativna posledica. Naravno, to jeste značajna stvar, ali bitno je istaći da od autizma ne obolevaju deca vakcinisana MMR vakcinom zato što su se vakcinisala, nego zato što u genetskom kodu imaju zabeležen autizam. Svaka virusna bolest, pa tako i vakcina, može da bude okidač za bolest, kako za dijabetes ili neurološka obolenja, tako i za autizam. Međutim, ako tako gledamo, onda ne bismo trebali da pijemo ni vodu, koja možda sadrži minerale koji mogu biti okidač za obolenje u vezi sa smanjenim imunitetom – priča stručnjakinja.

Ona upozorava na to da je većina optužbi, koje se dovode u vezi sa štetnošću vakcina lažna. Ona je podsetila na slučaj pedijatra koji je vodio kampanju da MMR vakcina izaziva autizam, da bi se na kraju dokazalo da je govorio u ime roditelja koji su želeli da izvuku korist od farmaceutske kuće.

Treba se dobro posavetovati sa svojim pedijatrom, a ne slušati osobe koji nisu kompetentne za razgovor o imunizaciji. Takođe, treba se uvek raspitati kod zdravstvenih radnika o štetnosti primanja, odnosno neprimanja vakcine – savetuje Kostadinović.

Skupština Srbije je nedavno usvojila Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojim je propisano da roditelji ili staratelji koji ne budu vakcinisali svoju decu budu kažnjeni novčanom kaznom između 30.000 i 150.000 dinara.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija – Guliver / ThinkstockPhotos