Početna Gradske teme Lepe vesti daleko se čuju: Četiri parka i šest stabala su zaštićena...

Lepe vesti daleko se čuju: Četiri parka i šest stabala su zaštićena prirodna dobra

Dunavski park, Futoški, Kamenički park i park Instituta u Sremskoj Kamenici proglašeni su spomenicima prirode u Novom Sadu, i kao takvi zaštićeni kao prirodna dobra. Osim njih, u gradu je zaštićeno i šest pojedinačnih stabala.

Tačnije: koprivić u Ulici Modene u centru grada, američki platan na Sajlovu, američki platan u Futogu u Poljoprivrednoj školi, kao i platan u dvorištu OŠ „Miloš Crnjanski”. Zaštićen je i dud na čenejskom salašu i javorolisni platan u dvorištu kasarne „Arčibald Rajs“.

U proceduri je zaštita još četiri stabla od velikog značaja, a reč je o hrastu lužnjaku na Petrovaradinskoj tvrđavi, stablu ginka kod hotela „Park”, te stablima koprivića i tise u Ulici Miroslava Antića. Dostavljene su studije zaštite za pomenuta četiri stabla i Nacrt odluke je u pripremi.

Može se desiti da stablo počne da napada neka bolest i u tom slučaju, nažalost, nema osnove takvo stablo štititi. To se upravo desilo s platanom u letnjikovcu Eparhije bačke, koji je planiran da se stavi pod zaštitu, ali se stablo razbolelo.

I građani mogu dati inicijativu da se neko drvo stavi pod zaštitu, posle čega stručnjaci iz Pokrajinskog zavoda izlaze na teren i rade valorizaciju predmetnog stabla.

Izvor: novisad.com/dnevnik.rs

Foto: Pixabay