Početna Gradske teme Letnja džez akademija u KCNS-u

Letnja džez akademija u KCNS-u

dzes

U Kulturnom centru Novog Sada, na Tribini mladih, sa početkom u 11h održana je konferencija povodom Letnje džez akademije Novi Sad – Dortmund koja će se održati od 26.07-03.08.
Letnja džez akademija predstavlja projekat koji se realizuje kao deo saradnje gradova pobratima – našeg grada i Dortmunda. U protekle četiri godine, koliko traje ova kulturna manifestacija, prodefilovalo je gotovo 300 muzičara, čija se muzika širila ne samo u Kulturnom centru, nego i u učionicama muzičke škole “Isidor Bajić”, naročito dopirući do uha onih koji su se našli u centru grada pa čak do Petrovaradinske tvrđave.
Na konferenciji je govorila urednica muzičkog programa Vesna Kaćanski, s ponosom ističući da se svake godine prijavljuju mladi polaznici, pa čak i učenici od 12 godina, te da svi zainteresovani mogu prijaviti svoje učešće u radu akademije do 25. jula na veb sajtu KCNS-a.

Na čelu profesorske ekipe je Uve Plat iz Dortmunda, saksofonista, koji ima svoj bend, čovek sa puno dobrih ideja i projekata, i Klaus Hajmen, trubač koji je dobro prihvaćen od strane studenata i publike na prošlogodišnjoj džez akademiji“, kaže Vesna.

Premijerno, pojaviće se Roman Babik, pijanista iz Austrije, a po prvi put održaće se i časovi pevanja, zbog velikog interesovanja. Pored nabrojanih, još devet muzičara iz Dortmunda će držati nastavu ljubiteljima džeza. Igor Molnar, Miroslav Karlović, Vanja Kevrešan, Nemanja Zlatarev, samo su neka od imena muzičara koji će uneti duh džeza i dobrog raspoloženja.
Na konferenciji je govorio i Fedor Ruškuc, kontrabasista školovan u Gracu i Kelnu, sa uspešnom karijerom u Nemačkoj, profesor na Letnjoj džez akademiji, sretan što ima mnogo zainteresovanih za džez muziku, najavljujući da će devet dana polaznici imati priliku da uče teoriju, da pohađaju časove instrumenta, solfeđa, radionice pevanja, kao i da učestvuju u stvaranju učeničkog big benda.

Mlada Milena Jančurić, asistent na Letnjoj akademiji džeza, flautistkinja, sa završenim studijama na “Berkliju”, takođe je bila na konferenciji, rekavši:

Verujem da će ova Letnja džez akademija biti na svetskom nivou, i zato pozivam sve muzičare koji su željni da sviraju i budu deo ovog projekta da se prijave, da zajedno sviramo i družimo se!
Cilj ovog događaja je doprinos realizaciji ideje o Novom Sadu kao Evropskoj prestonici kulture u 2021.godini, a ujedno se učvršćuje i proširuje odnos grada Novog Sada i Dortmunda.

Autor: Nikea Vučetić, NsHronika.rs