Početna Gradske teme Vasin oštro kritikovao Komunalnu policiju zbog podnošenja prekršajnih prijava protiv humanih ljudi

Vasin oštro kritikovao Komunalnu policiju zbog podnošenja prekršajnih prijava protiv humanih ljudi

miroslav-vasin-pokrajinski-sekretar-

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS) Miroslav Vasin oštro je danas kritikovao Komunalnu policiju u Novom Sadu zbog medijskih natpisa da podnose prekršajne prijave protiv ljudi koji iznose vodu psima i mačkama lutalicama, u želji da im pomognu na velikim vrućinama. Upravne postupke protiv prekršioca Odluke o držanju domaćih životinja, kojom su regulisano uslovi i način držanja i zaštite domaćih životinja na teritoriji Grada Novog Sada, nadležne službe pokreću samo u slučajevim drastičnog kršenja te Odluke, saopšteno je danas iz Kabineta gradonačelnika Novog Sada.

Ovo je još jedan dokaz poremećenog sistema vrednosti koji je zavladao našim društvom, jer je briga o napuštenim životinjama u svim uređenim državama jedna od onih aktivnosti kojima se pokazuje civilizacijska zrelost“, ocenio je Vasin u saopštenju za javnost.

Naveo je da je reč o “sramotnom činu brutalnosti i surovosti” prema životinjama i ponižavanja prema plemenitim ljudima.

Ovakvi postupci se ne mogu pravdati nikakvim zakonskim odredbama, a posebno ne Pravilnikom koji, kakva ironija, nosi naziv Pravilnik o zaštiti domaćih životinja“, naveo je Vasin i pozvao sve nevladine organizacije i pojedince da energično dignu glas protiv nehumanih postupaka.

Postupci samo kod drastičnih prekršaja

U saopštenju iz Kabineta gradonačelnika navodi se da se u Odluci kaže da je zabranjeno hranjenje napuštenih i izgubljenih domaćih životinja na površini javne namene, u zajedničkim prostorijama i dvorištima objekata višeporodičnog stanovanja.

Upravni postupci protiv prekršioca pokreću se samo u slučajevima drastičnog kršenja Odluke o držanju domaćih životinja, na način da se uznemiravaju komšije i izuzetno narušavaju uslovi u prostorijama i objektima zajedničkog stanovanja“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su patrole Komunalne policije u prethodnom periodu izvršile 58 kontrola i u nekoliko slučajeva zatekle lica koja su hranila napuštene životinje na nedozvoljenim površinama.

Prekršaji su, kako se ističe u saopštenju, “otklonjeni korišćenjem ovlašćenja upozorenja i usmenog naređenja, bez izricanja sankcija”.

Komunalni policajci reaguju na osnovu pritužbi građana koji su nezadovoljni što se u krugu njihovih stambenih jedinica skupljaju životinje lutalice zbog hranjenja i uz usmeno objašnjenje i upozorenje rešavaju takve slučajeve“, naglašava se u saopštenju i dodaje da Grad Novi Sad “sistemski pristupa rešavanju problema napuštenih životinja uz maksimalno human tretman prema njima”.

Pored već postojećih mera, kako stoji u saopštenju, Grad razmatra način za plansko i kontrolisano hranjenje životinja na određenim mestima, čime bi pored očigledne koristi za životinje lutalice, mogla da se nadzire populacija napuštenih životinja i izbegne njihovo lutanje gradom u potrazi za hranom.

Gradska vlast ne sprovodi oštru i slepu politiku kažnjavanja onih koji hrane napuštene životinje, svesna da se radi o humanom činu, ali su poštovanje gradske Odluke, opomena i sankcionisanje neophodni kada su drugi građani tim činom pojednica ugroženi“, kaže se u saopštenju.

Iz kabineta gradonačelnika pozivaju kritičare “koji podstaknuti dobijanjem političkih poena koriste medijski prostor kako bi manipulisali javnošću i predstavili one koje štite interese građana kao uzurpatore i nehumane sprovodioce oštre kaznene politike”, da javnosti predoče na koji način bi se pomenuti problem hranjenja pasa i mačaka lutalica mogao rešiti.

Umesto što kritikuju neka pruže konkretne predloge ako ih uopšte i imaju, jer je poznato da je situacija sa nezbrinutim životinjama u prethodnoj garnituri gradske vlasti bila daleko lošija“, kaže se u saopštenju.

Autor: Beta
Foto: vojvodina.gov.rs

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here