Početna Gradske teme Lidija Piroški: Novi Sad je kulturno, privredno, ekonomski i vaspitno zapušten grad

Lidija Piroški: Novi Sad je kulturno, privredno, ekonomski i vaspitno zapušten grad

0

LidijaPiroski

Lidija Piroški, dama čije je ime sinonim za časopis “Vrele gume”, smatra da njen voljeni Novi Sad trenutno samo prividno funkcioniše. Poznata Novosađanka ističe da ne bi volela da se na mestu prvog čoveka grada ponovo nađe neki advokat ili politički aktivist i pred ovogodišnje izbore sugeriše budućoj Gradskoj vlasti šta je to što bi trebalo promeniti u Srpskoj Atini.

Kako komentarišete rad Gradske vlade u protekle tri i po godine?

– Novi Sad je kulturno, privredno, ekonomski i vaspitno zapušten grad. Postoji samo privid funkcionisanja grada. Javno komunalna preduzeća su skliznula ispod nivoa osnovnog funkcionisanja. Primer je ‘Čistoća’ i deponije izvan centra grada – konkretno na Trandžamentu, kod televizije. Ipak, osnovna zamerka je privredno mrtvilo i bezidejnost za podsticanje privlačenja novih privrednih subjekata.

Šta bi nova vlast u gradu prvo trebalo da uradi?

– Nova vlast treba da motiviše i pokrene postojeća i nova lokalna mala i srednja preduzeća. Da stvori povoljan ambijent za mali privatni biznis, i da mu prednost u odnosu na populističku maštariju o “privlačenju investicija i otvaranju hiljada radnih mesta”. To je poželjno, ali na dalekom štapu. Domaći preduzetnici su tu. Oblasti za razvoj: IT, turizam, kultura… Privredni razvoj će pokrenuti i ostale oblasti.

Ko bi, po vašem mišljenju, bio idealan gradonačelnik Novog Sada?

– Idealan gradonačelnik nije politički aparatčik. Bilo bi idealno da nije advokat, jer smo decenijama taoci tri advokata i slabo nam ide. Gradonačelnik/ica ima konkretno poslovno iskustvo iza sebe, ima i šira znanja i veštine. Poznaje i prati i svetske tokove, nema samo palanačko iskustvo.

Autor: Tatjana Mišović
Foto: Privatna arhiva