Početna Gradske teme “Lir” već uposlio 300 Novosađana

“Lir” već uposlio 300 Novosađana

0

lear-banner

Od pokretanja probne proizvodnje krajem aprila, do danas, broj stalno zaposlenih u novosadskom pogonu američke kompanije “Lir” gotovo je utrostručen. Probna proizvodnja u iznajmljenom prostoru od oko 7.000 metara kvadratnih u Luci “Novi Sad” je, naime, započeta sa 120 ljudi, a danas ih je već više od 300.

Zaključno sa 8. junom zaposleno je više od 300 ljudi svih nivoa stručnosti i radnog iskustva, a konkurs za nove radnike je stalno otvoren – potvrđuju za “Novosti” u takođe američkoj kompaniji “Menpauer” koja za “Lir” obezbeđuje ljudske resurse i na srpskom tržištu.

“Lir” traži radnike svih obrazovnih profila od od II do VII stepena stručne spreme. Najveći deo čine operateri, odnosno radnici u neposrednoj proizvodnji elektronskih sistema za auto-industriju, ali je, naglašavaju u “Menpaueru”, mogućnost napredovanja takođe stalno otvorena.

Najposvećeniji pojedinci koji su počeli na poziciji operatera već su obučeni i unapređeni za više pozicije i odgovornosti – kažu u toj kompaniji.

Paralelno sa probnom proizvodnjom u Luci “Novi Sad”, u Radnoj zoni Sever 4 je u punom jeku i gradnja nove proizvodne hale u koju bi “Lir” trebalo da se preseli najkasnije do 1. novembra ove godine.

Očekujemo da će nova hala biti potpuno završena već početkom oktobra, da bi do početka novembra bila ishodovana i upotrebna dozvola i sva druga neophodna dokumenta i omogućeno da proizvodnja u njoj, u skladu sa ugovorom potpisanim sa “Lirom”, počne i proizvodnja – potvrđuju u Zavodu za izgradnju grada Novog Sada.

Reč je, inače, o objektu od ukupno 28.500 metara kvadratnih koji će biti u vlasništvu Grada, a “Lir” će ga iznajmljivati po ceni od 2,5 evra po kvadratu. Već do kraja ove godine, tu bi trebalo da radi oko 800 ljudi, a konačan broj zaposlenih od 2.500 trebalo bi da bude dostignut tokom 2017.

FABRIKE U 35 ZEMALJA

Sedište “Lira” je američki grad Detroit, ali ta kompanija ima preko 200 fabrika u 35 zemalja širom sveta. Ukupan broj zaposlenih, uključujući i ove u Novom Sadu, premašuje 135.000, a elektronski sistemi koje oni proizvode isporučuju se najpoznatijim proizvođačima automobila poput “Mercedesa”, BMV ili “Jaguara”.

Izvor: Novosti
Foto: Logo

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here