Početna Gradske teme Lista čekanja za prihvatilište za beskućnike u Novom Sadu

Lista čekanja za prihvatilište za beskućnike u Novom Sadu

0

Svi kapaciteti Prihvatilišta za odrasle i starije u Futogu, za osobe kojima je potrebna nega zbog ugrožene socijalne situacije, popunjeni su u ovom trenutku.

Poslednjih godina je zahteva za smeštaj u prihvatilištu sve više, a stvorila se i lista čekanja.

Loša materijalna situacija, bolesti, starost ili pak beskućništvo i prosjačenje sve su izraženiji poslednjih godina. Veći broj materijalno ugroženih građana doveo je do sve veće potrebe za različitim vidovima socijalne i zdravstvene pomoći, pa tako više nema mesta u Prihvatilištu za odrasla i starija lica u Futogu. Situacija nije nimalo lakša sa prelaskom u zimski period, kad mnogi traže sklonište od smrzavanja na ulici.

Kako za “021” kaže rukovodilac prihvatilišta Anđelka Barać, u ovom trenutku se na čekanju nalazi 12 zahteva za privremeni smeštaj u ovu ustanovu, koja se nalazi u kompleksu Doma za starije i penzionere u Futogu.

– S obzirom na to da su kapaciteti Prihvatilišta u prethodne dve godine povećani i da je smeštajni kapacitet šezdeset korisnika, nadamo se da ćemo uspeti da prihvatimo sve korisnike koji se u zimskom periodu nađu u stanju hitne i neophodne pomoći – poručuje Barać.

Osim prihvatilišta, svi koji su u teškoj situaciji mogu da dobiju pomoć u Svratištu za beskućnike u Futoškoj 46 u Novom Sadu. U ovom objektu imaju obroke, higijenu, finansijsku pomoć za prevoz, zdravstvene usluge ili pomoć za obezbeđivanje neke potrebne dokumentacije. I ovaj objekat je sve više posećen.

– Svratište za beskućnike svake godine ima povećan broj korisnika, koji koriste naše dnevne usluge. U letnjem periodu broj korisnika na dnevnom nivou se kreće oko dvadeset, dok je u zimskom periodu taj broj duplo veći – kaže Anđelka Barać.

Epidemija virusa korona dovela je i do novih pravila kad je reč o zbrinjavanju beskućnika i socijalno ugroženih koji koriste ovaj vid pomoći. Uputstva je, dodaje Barać, dalo Ministarstvo za rad.

– To podrazumeva: prijemi korisnika se vrše smeštajem u izolacioni blok u trajanju od 14 dana, uz obavezan PCR test. Nakon isteka, korisnika smeštamo u redovnu sobu i primamo drugog korisnika. Svratište sa dnevnim uslugama u vreme epidemije prima korisnike bez ograničenja, kontinuirano, sa proverom telesne temperature i svim merama zaštite – navodi naša sagovornica.

Ovi kapaciteti su, inače, u sklopu Gerontološkog centra.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay