Početna Gradske teme Ljubitelji stripa uživali proteklog vikenda u “Strip festivalu”

Ljubitelji stripa uživali proteklog vikenda u “Strip festivalu”

strip3

Proteklog vikenda, ljubitelji stripa mogli su da uživaju u devetom po redu strip festivalu, koji je okupio najznačajnija imena kako domaće tako i inostrane strip scene. Prvi dan festivala je obeležila izložba Gradimira Smuđe čiji je autorski rad široko prepoznat na svetskoj sceni, kao i promocija stripa “Dr Moon” Mladena Oljače. Berza stripa je tradicionalno održana tokom trajanja festivala, gde su se mogli naći razni naslovi, a svi poštovaoci ove umetnosti mogli su da uživaju u odabiru novih primeraka za svoju kolekciju.

strip1

Popričali smo sa direktorom ovog festivala, Jovanom Gverom o tome kakva je strip scena danas: “Strip ima veliku ekspanziju, iako na prvi pogled ne izgleda tako jer se promenio kontekst, više nije masovna zabava na kioscima. Ono što je dobro je činjenica da strip dobro koketira sa novim medijima. Ima ga na internetu, na televiziji u vidu animiranog stripa i ono što je najinteresantnije prisutan je u značajnoj meri u video igricama za koje su angažovani mnogi strip crtači. Štampana izdanja su sada postala ekskluziva, najčešće se radi o tvrdim koricama i to kupuju sladokusci koji ga čuvaju, i to je već vid kolekcionarstva. U prilog ekspanzije stripa, upravo govori i izdavaštvo koje je trenutno veoma ozbiljno kod nas, što lincenca, što domaćih autora. Novosadski strip vikend postoji jer Novi Sad ima tradiciju izdavaštva i ima mnogo kvalitetnih autora, izdavačkih kuća i publiku bez koje ništa ne bi imalo smisla.

strip2

Tokom oba dana festivala predstavljena su nova izdanja, razmenjena iskustva i u prelepoj atmosferi u klubu Fabrika, pokazano je da strip i te kako ima budućnost samo se i on prilagođava novim tehnologijama koje su neminovnost. Ono što je najvažnije jeste činjenica da Novi Sad neguje strip kulturu i zato se unapred radujemo idućem strip festivalu, koji će sledeće godine slaviti deseti jubilarni rođendan.

strip4

strip

Autor: Bojana Šević, NsHronika.rs
Fotograf: Petar Mirosavljević