Početna Gradske teme Lopovi ne biraju mnogo: U Novom Sadu godišnje ukradu oko 100 automobila

Lopovi ne biraju mnogo: U Novom Sadu godišnje ukradu oko 100 automobila

0

car-939908_1920

U Novom Sadu godišnje biva ukradeno oko 100 vozila. Blizu polovine tih automobila policija uspe da nađe i da ih vrati vlasnicima.

Lopovi ne biraju mnogo. Od luksuznih, koje potom iseku i koriste za rezervne delove, do krađe jeftinijih vozila koja im služe za drugo krivično delo. Kradu se čak i kola koja vlasnici dugo ne koriste.

Možemo da primetimo da je u poslednje vreme osetna krađa BMW-a, pogotovo serije 3 i 5. Folks vagen je uvek bio zanimljiv, kao i Audi, u skorije vreme i Opel insignia, a među njima uvek su i Reno, Pežo sa HDI motorom i Zastava – kaže inspektor Zoran Alan iz novosadske Policijske uprave.

Ukradena vozila završavaju u radionicama, gde se rastavljaju na delove i uništavaju im se identifikacione oznake. U drugim slučajevima dolazi do falsifikovanja dokumentacije i preprodaje u drugoj zemlji, a u Novom Sadu se često plene i takvi automobili koji potiču iz inostranstva.

Vlasnicima se savetuje da bilo kako zaštite vozilo od krađe – elektronski ili mehanički.

Mnogi alarmi visoke klase imaju sigurnosne kartice. One se nigde ne uključuju i ne pokazuju, a niko ne mora da zna ni da ih imate. Male su i mogu da stoje uz vozačku ili saobraćajnu dozvolu. Kada alarm prepozna nju, prepozna i Vas kao vlasnika i pušta da se pokrene motor – savetuje Milan Maraš iz Auto-elektro servisa “Viktor As”.

Nikad nije bilo slučaja krađe automobila sa zaključanim zederom. Zato upozoravamo da se mora zaključavati. To oduzima nekoliko sekundi, ali lopovi to lako primete. Samo usled tih okolnosti, dešavale su se krađe – kaže Predrag Nenad, predstavnik “Zedera”.

Dobar alarm košta od 200 do 400 evra, ali često pomaže i intervencija električara, vredna od 1.000 do 2.000 dinara. “Zeder” staje 28.800 dinara za sva putnička vozila, osim za džipove BMW-a i Mercedes-a, za koje je 36.000 dinara. Lavlja kandža pokazala se dobro na starijim vozilima, a košta 12.300 dinara.

U Policiji tvrde da nema organizovanih grupa koje kradu vozila, ali problem predstavlja to što vlasnici kasno prijave krađu, jer se najčešće desi da budu opljačkani tokom noći.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija / Pixabay.com