Početna Gradske teme Posao za 180 radnika: “Jugoalat” će proizvoditi poljoprivredne mašine

Posao za 180 radnika: “Jugoalat” će proizvoditi poljoprivredne mašine

0

short-disc-harrow-114603_1920

Iz pogona novosadskog “Jugoalata”, po prvi put od kada ova fabrika postoji izlaziće poljoprivredne mašine. Poslovodstvo ove fabrike, kako je za “Novosti” potvrdio vlasnik i direktor “Jugoalata” Spasoje Jakovljević, u dogovoru sa vlasnikom patenta i inovatorom Stankom Mandićem, počelo je izradu posebne serije poljoprivrednih mašina koje zemljište obrađuje u jednom prolazu i donose uštedu od 100 evra po hektaru.

Nekada je “Jugoalat” bio poznato ime u svetu, pre svega u proizvodnji preciznih i specijalnih alata, a u problemima se našao sa uvođenjem sankcija, dok je epilog bio stečaj koji je pokrenut 2010. godine.

Plan reorganizacije preduzeća usvojen je krajem avgusta 2013, a početkom decembra iste godine podnet je zahtev za uvođenje ponovnog stečaja jer se Plan reorganizacije nije sprovodio. Privredni sud je u aprilu 2014. pokrenuo prethodni stečajni postupak, a do tada je u “Jugoalatu” u nekoliko navrata pokušavano pokretanje proizvodnje.

Ovog puta, kako kaže Jakovljević, realno je da u “Jugoalatu”, pri ovom novom početku, posao nađe oko 180 radnika.

Već sada angažujemo tridesetak radnika, a na proizvodnji poljoprivrednih mašina, za koje su interesovanje već pokazali poslovni partneri iz Rusije, Bugarske, Belorusije, pa i iz zemalja zapadne Afrike, angažovaćemo još 30 radnika, koje već tražimo preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Uz to, tu je i program delova za hidrante, posao u koji smo ušli u saradnji sa kompanijom MKE iz Hajedenrajhštajna u Austriji, i već smo proizveli prve serije. Na ovoj liniji trebalo bi da radi oko 120 radnika, pošto ovu firmu generalno zastupamo u Srbiji, BiH i Makedoniji – kaže Jakovljević.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija / Pixabay.com