Početna Gradske teme Loše postavljene staze za slepe

Loše postavljene staze za slepe

U Novom Sadu živi preko 500 slabovidih i slepih osoba, a uslovi za njihovo normalno funkcionisanje nisu zadovoljavajući.

Nedostatak taktilnih staza ili njihovo neadekvatno postavljanje, samo su deo problema sa kojima se ove osobe suočavaju.

Umesto da unaprede i olakšaju kvalitet života slepih i slabovidih, taktilne staze u Novom Sadu često im otežavaju kretanje. Čemu služe ove staze ako ne vode nikuda, ili su na njima nepremostive prepreke zbog kojih su slepa i slabovida lica često izložena opasnostima, pitaju se iz Saveza slepih Vojvodine.

“Evo recimo krećem, pratim, hoću da pratim stazu i onda naiđem na neki stub, verovatno je to hidraulični stub i onda je on na stazi. Ja moram da skrenem sa te staze i da pratim neke druge orijentire koji mogu i ne moraju biti orijentiri”, objašnjava je Suzana Ristanović.

Kao jedan od ključnih problema navodi se i to što su taktilne staze postavljene na neadekvatnim mestima, dok na mestima na kojima za to postoji potreba, taktilnih staza nema. Do pre nekoliko dana, to je bio slučaj i ispred zgrade Saveza i Gradske organizacije slepih.

“Očekivali smo i da ovaj trotoar bude malo širi, kao što je ovde proširen. Baš iz tog razloga da kada neko dolazi ako ne koristi stazu ili ga neko dovodi,nekog od naših slepih, da mogu dvoje da prođu i da pratioci i to slepo lice mogu lepo da idu. Kažem vam ovo je bilo zaboravljeno, skroz smo zaboravljeni, ne samo šta nam odgovara nego očigledno da ova staza nije ni bila predviđena”, kaže Goran Vuković iz gradske organizacija slepih Novog Sada.

Iz gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije i Javnog preduzeća “Urbanizam”, kažu da se taktilne staze postavljaju u skladu sa projektnom dokumentacijom u zoni pešačkih prelaza.

Takođe se prilikom projektovanja i izgradnje trotoara mora poštovati Pravilnik o tehničkim standardima planiranja, projektovanja i izgradnje objekata kojima se osigurava nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom.

Izvor: RTV
Foto: Screenshot