Početna Gradske teme Lovci na blago uništili lagume na Petrovaradinskoj tvrđavi

Lovci na blago uništili lagume na Petrovaradinskoj tvrđavi

0

Petrovaradinska-tvrdjava-3-e1446385847728

U potrazi za blagom vandali su ruinirali vojne galerije Petrovaradinske tvrđave.

Galerije su do te mere oštećene da su obustavljene turističke posete jer su, kako Blic nezvanično saznaje, na nekoliko mesta napravljeni krateri. Pretpostavlja se da su lopovi pokušavali da nađu blago za koje se vekovima priča da je ovde zakopano.

– Ostale su rupe, a cigle su razbacane na sve strane. Verovatno su tragali za blagom, jer drugo logično objašnjenje za ovakva oštećenja ne postoji – kaže izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Prema nezvaničnim informacijama, postoje dve verzije priče kako su tragači za blagom uspeli da uđu u zaključani deo vojnih galerija. Prvi je da su imali ključ, a drugi da su ušli iz jednog od obližnjih tunela.

– Postoji mogućnost da su vandali nabavili duplikat ključa ili su ušli iz bočnih tunela. To je mogao da učini neko ko je upoznat sa mrežom tunela – kaže naš izvor.

Slobodanka Babić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture kaže da nije bila u vojnim galerijama nakon oštećenja, ali da je čula za ovaj vandalizam:

– Osim vojnih galerija koje su pod ključem, ostali deo je na otvorenom, a samim tim i često na meti vandala. Većina posetilaca dolazi iz radoznalosti, ali ima i onih koji tragaju za blagom.

Novosadskoj policiji nije prijavljeno da je neko obio i oštetio deo vojnih galerija.

– Decenijama Novosađani, ali i ljudi iz drugih gradova tragaju za blagom iako zvaničnih dokumenata o postojanju zlata i dragog kamenja nema – kaže Veljko Milković, koji istražuje Tvrđave skoro pedeset godina, a Babićeva ističe da je u Tvrđavu odavno trebalo uvesti čuvarsku službu:

– Tvrđava je ogroman kompleks, ali bi čuvarske službe sigurno sprečile posetioce koji svakodnevno na razne načine oštećuju spomenik kulture.

– Postoji priča da su Turci nakon bitke na Vezircu ostavili veliku količinu blaga, te da su neki od njih ovde zakopali svoj deo. Ništa od toga nije potvrđeno, a nažalost, svedoci smo svakodnevnog urušavanja kulturnog dobra, jer vandali ne razmišljaju o Tvrđavi kao o spomeniku kulture – zaključio je Milković.

Izvor: Blic
Foto: Novisad.rs