Početna Gradske teme Maja Gojković: Za RTV dodatnih 900 miliona dinara

Maja Gojković: Za RTV dodatnih 900 miliona dinara

0

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je, obrazlažući predloženu dopunu Zakona o javnim medijskim servisima, da je u budžetu za 2021. godinu za Radio televiziju Vojvodine (RTV) planirano dodatnih 900 miliona dinara.

Ona je rekla da je Zakonom o javnim medijskim servisima predviđeno da Republika obezbeđuje stabilno i dovoljno finansiranje osnovne delatnosti javnih medijskih servisa.

Prema njenim rečima, Zakonom je predviđeno da se javni medijski servisi mogu finansirati iz takse, sredstava budžeta, komercijalnih prihoda i ostalih prihoda. Gojković je rekla da je razlog za donošenje dopune Zakona obezbeđivanje dovoljnog izvora sredstava za rad javnih medijskih servisa do kraja 2021. godine kako bi im bilo omogućeno da nesmetano obavljaju svoju delatnost.

Kako je rekla, visina takse od 299 dinara, koja će se naplaćivati od 1. januara, nije dovoljna za redovan rad oba javna medijska servisa Radio televizije Srbije (RTS) i RTV.

Navela je da su, “imajući u vidu da RTS ubira taksu na čitavoj teritoriji Srbije utvrdili da će dodatni prihod od uvećene takse za RTS biti sasvim dovoljan za obavljanje osnovne delatnosti”. RTV, dodala je, “ostvaruje isključivo prihod od naplate taksi na teritoriji Vojvodine, plus umanjenje od 30 odsto koje se plaća RTS, pa smatraju da to nije dovoljno za obavljanje osnovne delatnosti”.

“Iz tih razloga u budžetu za 2021. godinu planirali smo za RTV dodatna sredstva u iznosu od 900 miliona dinara”, rekla je Gojković.

Izvor: FoNet
Foto: CMC