Početna Gradske teme Novi antisemitski grafit u Novom Sadu – “judenfrei” i precrtana Davidova zvezda

Novi antisemitski grafit u Novom Sadu – “judenfrei” i precrtana Davidova zvezda

0

Još jedan antisemitski grafit, ovaj put na bilbordu na ulazu u tunel Mosta slobode, sa sremske strane, prekrečen je danas.

Na bilbordu na kom je slika novosadske Sinagoge i poruka “Visit NS”, nepoznata osoba ispisala je sprejom “judenfrei” i nacrtala precrtanu Davidovu zvezdu.

To je na svom profilu na društvenim mrežama objavio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

“Gradska vlast je odmah uklonila ove sramotne reči jer ne želimo i nećemo dozvoliti da neodgovorni pojedinci ruše ono što vekovima negujemo u našem gradu – poštovanje različitosti. Podsećam da su Srbi uz Jevreje i Rome narod koji je najviše propatio zbog anticivilizacijskih i rasističkih ideja nedavne prošlosti. Uveravam vas da će svaka poruka mržnje kao što je ovaj grafit biti obrisana, a počinioci će biti kažnjeni”, istakao je Vučević u svojoj objavi uz osudu ovakvog ponašanja.

Podsetimo da je pre samo tri dana prekrečen antisemitski grafit u Čika Stevinoj 11 na Detelinari. Ovaj grafit mržnje sa porukom “Nazad u pećnicu” i precrtanom Davidovom zvezdom, pojavio se tokom jednog od najvećih jevrejskih praznika Hanuke.

Grafit mržnje su prekrečili aktivistkinje i aktivisti inicijative “Vidi, gari, ne može!” koju čine predstavnici nevladinih organizacija i opozicionih političkih stranaka, kao i javne ličnosti.

Izvor: 021
Foto: Instagram / Miloš Vučević