Početna Gradske teme Mali broj lekara: Redovi kod ginekologa u Domu zdravlja

Mali broj lekara: Redovi kod ginekologa u Domu zdravlja

0

8282-betanija-laboratorija (1)

Velike gužve kod ginekologa u Domu zdravlja Novi Sad jer nema dovoljno lekara. Neki imaju dvaput više pacijenata od republičkog proseka.

Službi za zdravstvenu zaštitu žena u novosadskim domovima zdravlja prema propisanom normativu potrebno je 25 ginekologa, a trenutno je zaposleno 18 lekara, zbog čega su liste čekanja redovne. Otežavajuću okolnost za povećanje broja zaposlenih predstavlja zabrana zapošljavanja radnika u javnom sektoru, a do kraja godine se očekuje dolazak još dva ginekologa sa specijalizacije, što bi trebalo da bar malo ublaži ovaj problem.

Prema rečima Ljiljane Stanišić, načelnice Službe za zdravstvenu zaštitu žena, prosečan broj ugovora po lekaru je veći od 4.000, što je po poslednjim izveštajima RFZO, gotovo duplo više od proseka za celu Srbiju u toj oblasti.

Svi ginekolozi su po zakonu dužni da primaju nove pacijente, bez obzira na broj do sada sklopljenih ugovora o izabranom lekaru. Kada je neko od kolega na bolovanju, njihove pacijente su dužni da primaju lekari koji rade na istom punktu – navodi dr Stanišić.

Činjenica je, napominje ona, da “popularni” lekari imaju veći broj pacijenata, pa su svakako zbog toga i opterećeniji. Dešava se da se kod njih čeka mesec i po dana, ali ima i onih lekara kod kojih pacijentkinje mogu biti primljene za dva do tri dana. Najveće gužve su na Limanu i u Zmaj Ognjena Vuka.

Pacijentkinje se za preventivne preglede zakazuju preko kol-centra, dok one žene koje imaju tegobe to mogu učiniti telefonom ili lično kod medicinske sestre. U nedavnoj akciji u okviru Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice, za skrining je pregledano 40 žena, što je prilično mali odaziv – predočava dr Stanišić za Novosti.

U Domu zdravlja “Novi Sad” ističu da je slab odaziv žena za skrinig program ozbiljan problem. Po njihovim podacima, od ukupnog broja žena sa kojim kontaktiraju, samo oko 40 odsto njih pristanu da zakažu pregled, a na pregledu se pojavi svega između deset i 15 odsto.

Autor: 021.com
Foto: Pixabay.com